Fotoğraf: Gaia Dergi
Dünyanın en genç Nobel Barış Ödülü sahibi, Pakistanlı insan hakları savunucusu Malala Yusufzay’ın ülkesini terk etmek zorunda kalan kadınların hikayelerini anlattığı “Yersiz Yurtsuz” adlı kitabı Epsilon Yayınevi’nden çıktı.
Yusufzay, Yersiz Yurtsuz’da ülkesini terk etmek zorunda kalmış milyonlarca kadının istatistikten ibaret olmadığını, onların hikâyeleriyle anlatıyor. Yusufzay’ın kendi yaşam öyküsüyle başlayan bu anlatılar, yazarın mülteci kampı ziyaretlerinde karşılaştığı diğer kadınların ve kız çocuklarının yaşadığı deneyimlerle devam ediyor.
Yusufzay’ın halklarını, akrabalarını, hatta kimliklerini yitiren mülteciler aracılığıyla dünyadaki savaşlara, sınır çatışmalarına ve göçmen krizine ayna tutuyor. Şu an dünya üzerinde yerinden yurdundan edilmiş 68,5 milyon insan yaşıyor.
Bunların birçoğu genç insanlar, hepsinin kendince umutları ve hayalleri var. Babası öldürülünce bir gece vakti yollara düşen María, balık istifi bir tekneyle Akdeniz’i aşmaya çalışan Sabrin, yüzyılın en büyük soykırımlarından birini atlatıp hayata tutunmanın yollarını arayan Ajida bunlardan yalnızca birkaçı. Malala Yusufzay ve dokuz genç kadın, alabildiğine sarsıcı yaşam öyküleriyle dünyada yaşanan felaketler karşısında sessiz kalmamaya davet ediyor.
Malala Yusufzay hakkında
İngiltere'de eğitimine devam eden Malala Yusufzay kızların okuması için yürüttüğü kampanyalar nedeniyle ülkesi Pakistan'da sembol isim haline geldi. Malala, 2014 yılında dünyanın en genç Nobel Barış Ödülü sahibi oldu.
Yusufzay, 2014 yılında Avrupa Parlamentosu'nun her yıl insan hakları dalında verdiği Sakharov Ödülü'nün sahibi olmuştu.
Kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadele dolayısıyla 2011 yılında Pakistan hükümetince verilen "ulusal barış ödülüne" layık görüldü.
Pakistanlı kızların okula gitmesi için sürdürdüğü mücadele nedeniyle Pakistan Talibanı'nın hedefinde olan Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde militanlar tarafından düzenlenen silahlı saldırıda baş ve boynundan vurulmuştu.
Ravalpindi kentindeki askeri hastanede tedavi altına alınan Malala, daha sonra İngiltere'ye götürülmüştü.
Yusufzay, daha sonra ABD Başkanı Barack Obama tarafından kabul edilmiş, uluslararası camiada insan hakları ve kız çocuklarının eğitimi konusunda çalışmaları ile tanınmıştı.
Yaşadıklarını "Ben Malala" adlı otobiyografik kitabında anlatan Yusufzay, "Ulusal Barış Ödülü", "Uluslararası Çocuklar Barış Ödülü" ve "Umudun Yansımaları Ödülü"ne layık görüldü. 12 Temmuz 1997'de Pakistan'ın Mingora kasabasında doğdu. (RT)