Meclis Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun makam araçların yenilenmesi hakkındaki kanun teklifini iade etti.
İade gerekçesinde Meclis İçtüzüğü’nün “Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan, gereken düzeltmelerin yapılması için, o yazı veya önergeyi sahibine geri verir” diyen 67. maddesi gerekçe gösterildi.
Diyanet İşleri Başkanı’nın aracıyla gündeme geldi
Tanrıkulu’nun teklifi Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e alınan makam aracına dair haberlerden sonra gelmişti.
Görmez’e bir milyon lira değerinde makam aracı alındığına dair haberler üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği aracın maliyetinin 322 bin lira olduğu, zırhlı olmadığı, makam aracının 2006 yılından bu yana yenilenmediği ve eski aracın sürekli arıza vererek hizmette aksamalara neden olduğunu duyurmuştu.
“Münferit kalmasın”
Tanrıkulu kanun teklifinde şu ifadeler yer alıyordu:
“Her yeni model çıktıkça eskisi kullanımdan kaldırılmalı ve eski kullanılan makam araçlarının ise alt makamda olan kişiler tarafında kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü o kurum ve başkanının itibarı korunmak zorundadır. Bu şekilde en azından ülke ve dünya basınında bürokratlarımızın içinde bulunduğu mütevazı hayatlar daha fazla alay konusu edilmez ve bürokratlarımız da hak ettikleri makam araçlarına kavuşmuş olurlar! Bu bağlamda Diyanet İşleri Başkanı için tahsis edilen son model araç münferit olarak kalmamalı ve bahsi geçen tüm birimlerde de bir an önce uygulamaya sokulmalıdır…”
CHPli vekil bu gerekçe ile “Başbakan, Bakanlar, Bakan Yardımcıları, Müsteşarlar, Diyanet İşleri Başkanı ve Diğer Üst Kurul Başkanlarının Makam Araçlarının Yenilenmesi Hakkında Kanun Teklifi” adı şu teklifi verdi:
“Dönem sonuna kadar Başbakan, Bakanlar, Bakan Yardımcıları, Müsteşarlar, Diyanet İşleri Başkanı ve Diğer Üst Kurul Başkanlara tahsisli makam araçları, aracın her yeni üst modelinin çıkmasıyla birlikte değiştirilir. Makam araçlarının Bakanlık teşkilatına ve kurumların kişilerin itibarine yakışır olması konusunda özen gösterilir.
“Geçici madde: Eskiyen makam araçları Bakanlık envanterinden çıkartılır. Başka bir alt makam tarafından kullanılamaz. Tahsisli makam araçlarının yenilenmesi için Bakanlık bütçesinden pay ayrılır.”
“Müstehzi üslup” yanıtı
Meclis Başkanı Cemil Çiçek imzalı yanıtta teklifin iadesi şöyle açıklandı:
“Son günlerde kamuoyunda tartışılan birtakım konuların kanun tekliflerine konu edilmesinde mahzur bulunmamakla birlikte müstehzi bir üslupla düzenleme önerilerinde bulunulması TBMM İçtüzüğü'nün 67’nci maddesine aykırılık teşkil etmektedir. İlgi kanun teklifiniz de müstehzi bir üslup içermesi nedeniyle kaba ve yaralayıcı nitelikte görüldüğünden TBMM İçtüzüğü'nün 67'nci maddesi uyarınca ekte iade edilmiştir.”
Kimlere veriliyor?Taşıt tahsis edilecek kişiler 237 sayılı Taşıt Kanunu’na göre düzenleniyor.Resmi araç verilme konusunda iki grup belirlenmiş. İlk grupta araçlar devlet yetkililerinin "emirlerine ve zatlarına" veriliyor; ikinci grupta ise araçlar makam hizmetlerine tahsis ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilen sözkonusu araç ikinci gruba giriyor. Bu grupta ayrıca şu kurumlar var: Başbakanlık (Yabancı misafirler için), Başbakanlık Müsteşarlıkları, Kamu Başdenetçisi, Askeri Yargıtay Başkanı, Üniversite Rektörleri, Diyanet İşleri Başkanı, Askeri Yargıtay Başsavcısı, Genelkurmay 2. Başkanı ve (J) Başkanlıkları, Kara ,Deniz ,Hava Kuvvetler Kurmay Başkanlıkları, Ordu, Kolordu, Tümen, Donanma, Hava Kuvvet ve Yurt İçi Bölge Kumandanlıkları, Harb Akademileri Kumandanı, Jandarma Genel Kumandanı, General veya amiral rütbesi ile fiilen işgal edilen diğer bütün makamlara, Bakanlıklar Müsteşarları, Düzenleyici ve Denetleyici Kurum Başkanları, Emniyet Genel Müdürlüğü, Ankara, İstanbul, İzmir Emniyet Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Emniyet daireleri. 202 bin 849 resmi araç varMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, Aralık 2014’te Meclis Genel Kurulu’nda gerçekleşen 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nda resmi araç sayısının fazlalığı yönündeki eleştirileri şöyle açıklamıştı. “Merkezi yönetimde 96 bin 501 tane, kiralık 15 bin 10 tane, toplamda 111 bin 511. Mahalli idareler, 69 bin 311’i kendi mülkleri, 15 bin 886 tane kiralık olmak üzere toplamda 83 bin 197 taşıt var. KİT’lerde kiralık ve kendi mülkleri olmak üzere toplamda 8 bin 141 taşıt var. Hepsinin toplamında 202 bin 849 taşıt var. Bu taşıtların 36 bin 269 adedi Emniyette... Emniyette taşıt olmasın mı? 11 bin 950 tanesi Milli Savunma Bakanlığında, 7 bin 249’u Jandarma Genel Komutanlığında, 5 bin 375 adedi Sağlık Bakanlığında, büyük çoğunluğu ambulans.” (BK) |