SALT Beyoğlu mutfağında gerçekleşen “Maide Mutfak'ta” sunum ve programı, "Her insan potansiyeliyle doğar, sadece bazıları bunu keşfedebilir" sloganıyla başlayan bir projeyi katılımcılara tanıttı.
Göçmen, mülteci ve sosyoekonomik açıdan dezavantajlı kadınları eğiterek onlara istihdam alanı yaratan Maide Mutfak, kadınların mutfakta yaptıkları üretimle sosyal hayata katılmaları ve potansiyellerini keşfetmelerini vizyon ediniyor.
"Uzun vadede ise, kadınların eğitim ve üretimle iç içe geçirdiği bu süreci kendi yaratacakları iş modelleriyle dışarıdaki farklı alanlarda yeni üretimlere dönüştürmelerini" hedefleyen proje, sağlıklı gıdaya erişimi artırıyor ve kadınları iş hayatındaki yolculuklarında destekliyor.
Mutfakta göçmen kadınlarla birlikte çalışan operasyon koordinatörü ve aşçı Lale Çırakoğlu, projenin hedeflerini "mülteci kadınların mutfak elemanı haline gelmesi, ondan sonra sosyoekonomik hayata karışması ve bunun bir parçası olması" olarak tanımladı.
Maide Mutfak’ın hikayesi
İzmir Basmahane’de başlayan Maide Mutfak’ın hikayesi İstanbul İzzet Paşa’da devam ediyor. Maide’nin operasyon koordinatörü aynı zamanda aşçısı olan Lale Çırakoğlu bianet’e Maide Mutfak’ın kuruluş sürecini anlattı:
“İzmir Basmahane’deki tandır fırınları, göç ve kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılma tehlikesi altına girdiği noktada biz oradaki halkla iletişime geçtik. İlk planımız aslında bir pazar kurmaktı. Fakat araya giren seçim süreçlerinden dolayı bu pazar projesi çok devam edemedi.
“Sonrasındaki dönemde de Atölye İmece’nin yarışmasına katıldık ve kazandık. O program sürecinde de projemiz biraz evrim geçirdi ve günün sonunda da bir mutfak kurmaya karar verdik, oradan aldığımız hibeyle de tamamına yetmese de mutfağımızı kurduk.”
“Mülteci kadınlara istihdam sağlamak istiyoruz”
Maide Mutfak’ta şu an beş kişi çalışıyor, bunlardan biri de Suriyeli mülteci bir kadın. Maide Mutfak’ın kurucu ortaklarından Shirley Kaston, hedeflerinin bir yılda sigortalı çalıştırabilecekleri 10 mülteci kadına ve toplamda 40 kadına ulaşmak olduğunu belirtti.
“Kadınlar eğitim alıyor ancak iş bulmaya gelindiğinde sıkıntı yaşıyorlar. İŞKUR’a göre beş Türkiyeliye karşın bir Suriyeli mülteci kadın çalıştırma hakkımız var. Bu nedenle ilk amacımız kadınlara çalışma izni almak ve SGK’ya kazandırmak.”
Kadınlar sadece mutfakta çalışmayacak
Mutfaklarının şimdilik sadece kadınlara açık olduğunu ekleyen Kaston, kadınları aynı zamanda mutfak dışında da istihdam etmek istediklerini belirtti:
“Kadınların sadece aşçı olarak sistem içine entegre etmek istemiyoruz, fotoğraflama, ambalaj, depo ve muhasebede de çalışabilmelerini istiyoruz. Bunların da eğitimini vereceğiz ilerleyen zamanlarda.”
En büyük sorun: Lojistik
Mutfaklarının İzzet Paşa’da bir Roman mahallesinde olduğunu söyleyen Çırakoğlu, online yemek servisi şirketleri gibi yiyecek ulaşımı sağlayacak firmaların lokasyon nedeni ile lojistik hizmeti vermediklerini ekliyor.
“İnsanlar çekingen oluyor mutfağımıza gelirken. Lojistik açıdan ürün gelmesi gitmesi haricinde bizim yaptığımız ürünleri taşımak ve bir yerlere götürmekle ilgili de bir sorunumuz var. Bunu çözmeye çalışıyoruz şu anda.”
Herkesi mutfaklarına beklediklerini belirten Maide Mutfak ailesi, daha çok insana ulaşabilmeleri için desteğinizi bekliyor.
---
Projeyle ilgili daha çok bilgi almak ve projeye destekçi olmak için tıklayın.
“Maide Mutfak'ta” etkinlik serisinin devamına ilişkin bilgileri SALT Beyoğlu’nun web sitesinden almak için tıklayın. (AP/EEY/EKN)
Fotoğraflar: Aydost Parlak - bianet