Ankete katılan 1663 kişi nin yüzde 80'ini," oyuncak silah yasaklanmalı", yüzde 16'sı, "oyuncak silah yasaklanmamalı", yüzde 4'ü ise "fikrim yok" şeklinde görüş bildirdi.
Silahlar gömülecek, çiçek ekilecek
"ÇOSA Projesi'nin bireysel silahlanmanın yasaklanmasıyla birlikte düşünülmesi gerektiğini" belirten Umut Vakfı Koordinatörü Tamzer Gezer, "projeyle çocuklar barış gönüllüsü ilan edileceğini" söylüyor.
Proje, hukuksal düzenlemelerin irdelenmesi, çocuğa ve ebeveynlere yönelik eğitimler, toplumda bilinç oluşturma gibi faaliyetleri içeriyor.
* Proje kapsamında, oyuncak yönetmeliğini ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'nu Türkiye Barolar Birliği işbirliği ile ele alınacak.
Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ile 17 pilot bölgede faaliyet gösterilecek.
Proje kapsamında 26 Nisan Cumartesi günü, 11.00-13.00 saatleri arasında şenlik düzenlenecek. Kadıköy Belediyesi ve çok sayıda sivil toplum örgütünün desteğiyle gerçekleştirilecek olan şenlikte, çocuklar gönüllü olarak silahlarını görevlilere teslim etmeye davet edilecek.
Toplanan oyuncak silahlar, parktaki barış heykelinin altına gömülecek ve üstlerine çiçekler ekilecek.
"Annem camlara ateş ettiğim için kızıyor"
Tabancaları olduğu için polis olmak isteyen 6 yaşındaki Umut Kaya, "Arkadaşlarımla adam öldürmece oynuyoruz" diyor.
"Memoli, Asmalı Konak, Zerda ve Çocuklar Duymasın dizilerini seyrettiğini" belirten, Kaya, "annem camlara ateş ettiğim için kızıyor, babam bir şey söylemiyor" diyor.
4 yaşında oğlu olan Fatma Karagöz'e göre; oyuncak silahların vitrinlerde sergilenmesini yanlış.
Oğlunun asker maketleri ve silahlara ilgisi olduğunu söyleyen Karagöz sözlerini şu şekilde devam ettiriyor:, "Erkek çocuğu olduğu için, bu tip oyuncaklara karşı belli bir eğilimi var. Mağazalarda gördüğü zaman almamız için bize baskı uyguluyor. Genellikle almamaya çalışıyoruz, ama ısrarlarına dayanamayıp aldığımız zamanlar da oluyor.
Son zamanlarda, savaş gündemiyle birlikte bu tip oyuncaklara daha sık rastlar olduk. Televizyonlarda da şiddet unsurları çok yaygın. Çizgi filmlerden tutun da normal programlara kadar her şeyde şiddet var.".
"Eskiden su tabancası vardı"
Üniversite öğrencisi Elif Sezgin'e göre silahı seven bir toplumuz, oyuncak firmaları bu durumdan yararlanıyor.
"Oyuncak silahların çocuklar ileride şiddet uygulayacaklarına kesin inanmadığını" belirten Sezgin şunları söylüyor:
"Eskiden bu tür oyuncaklar daha masumdu; su tabancası gibi... Ama şimdi gerçeklerini aratmayacak şekilde tasarlanıyorlar. Oyuncak silahların yasaklanması kesin bir çözüm değil. Çünkü televizyonlar var.
Televizyonlarda yayınlanan filmler, çocuklar üzerinde çok daha etkili. Bu nedenle çözüm, ailede başlıyor. Çünkü, ilk yönlendirme aile tarafından yapılıyor: kız çocuklara bebek, erkek çocuklara ise tabanca ya da top veriliyor."
"Adı üstünde oyuncak"
Cemer Oyuncak Şirketi'nden Aslı Sicim,"oyuncak silahların zekaya katkısı olmalı" diyor.
Şirket olarak şiddet içerikli oyuncaklara karşı olduklarını" belirten ailelerin çocukları eğitsel oyunlara yönlendirmesi gerektiğini" vurgulayarak sözlerini şöyle devam ettiriyor:
"Oyuncak tabancaları, çocuklar için küçük yaşlarda şiddete yönelik ön bir alıştırma diye görüyorum. Oyuncaklar renklendirilip boyanarak gerçek tabancaya büründürülüyor. Aileler çocukları oyuncak tabanca kullanmaya özendirmemeli.
Çocuklar şakayla birbirlerini öldürüyorlar. Oyuncakçı firmalar ise oyuncağın en azından tabanca görüntüsünü değiştirebilir.
Ürettiklerimiz çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişimine katkıda bulunacak türden oyuncaklar. Çocuğun sosyalleşebileceği, zekayı geliştirici oyuncaklar üretilmeli. Aileler çocuklarını eğitsel oyuncaklara yönlendirmeliler. Oyuncak tabancalar yasaklanmalı."
"Yasakların hayatta tam tersi yönde etki yaptığını" söyleyen Sarsılmaz Silah Sanayi Koordinatörü Ömer Yıldırım ise görüşlerini şu şekilde açıklıyor:
"Oyuncakçılarda plastik tabancaların yanı sıra oyuncak balta, bıçak ve çekiç de satılıyor. Bu tamamen ailenin çocuğu eğitmesiyle ve verdiği terbiyeyle ilgili bir şey. Aileye olduğu kadar okullara da çok iş düşüyor. Çocuğu nasıl eğitirseniz o şekilde yönlenir.
Oyuncak tabancaların yasaklanması anlamsız. Adı üstünde, bu bir oyuncak. Zaten çocuklar televizyonda, filmlerde her şeyi seyrediyorlar. Oyuncak sırf 'tabanca görüntüsü var' diye yasaklanırsa o zaman oyuncak balta, çekiç ve baltayı da yasak etmeli. Aksiyon filmlerinde çoğunlukla bıçak kullanılıyor. Yasak anlamsız bir olay, bir çare, bir çözüm değil."
Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik
* Avrupa Birliği'nin, Türkiye Katılım Ortaklığı Belgesi Ulusal Programı (UP) Oyuncaklar Maddesi uyarınca, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik", 17 Kasım 2003 tarihinde yürürlüğe girecek.
* Yönetmelik ; (1) Havalı tabanca ve tüfekleri, (2) Sapan ve benzeri oyuncakları, (3) Metalik uçlu ok setlerini ve (4) Gerçek ateşli silahların aslına uygun kopyalarını oyuncak kabul edilmeyen ürünler olarak değerlendiriyor.
* Bu sınıflamanın dışında kalan; plastik boncuk, kurşun, patlama kapsülleri vs. atan, sert plastikten mamul tabanca, tüfek, kılıçlar, bıçak, plastik uçlu ok ve dart setler ise oyuncak olarak yönetmelik kapsamında yer alıyor.
* Yönetmeliğin 5. Maddesi,"Çocukların normal davranışları da dikkate alınmak suretiyle imal edilen ve amacına uygun veya öngörüldüğü şekilde kullanıldığında, çocukların veya üçüncü kişilerin ve çevrenin güvenlik ve/veya sağlığını tehlikeye atmayan oyuncaklar piyasaya arz edilir" hükmünü içeriyor.
* Piyasaya arz edilmiş oyuncak silahların etiketlerinde, "İnsanlara ve hayvanlara doğrultmayın", "14 yaşından küçük çocuklar yalnız yetişkin gözetiminde kullanabilirler" gibi kullanım şekline ilişkin öngörüler yer alıyor.(GE/NK)