Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, mahpusların görüntülü konuşma hakkından eşitçe yararlanabilmesi için kampanya başlattı.
Resmi Gazete'de 29 Mart 2020’de yayımlanan Ceza ve İnfaz Kurumlarının Yönetimi ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik’in 74/G. maddesine göre, Adalet Bakanlığınca belirlenen kurumlarda, hükümlü ve tutuklular yakınlarıyla haftada 30 dakika görüntülü görüşme yapabiliyor.
Ancak “örgüt üyeliği” ve “çıkar amaçlı suç örgütü üyeliği” suçlamalarıyla hapishanede olanlar, görüntülü görüşme ve görüşme süresinin uzatılmasına ilişkin haktan, “cezaevindeki tutum, davranış, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine katılma gibi durumları göz önünde bulundurularak İdare ve Gözlem Kurulunda yapılacak değerlendirme sonucuna göre” yararlanabiliyor.
Kampanyada, mahpuslar arasında ayrım yapılmadan, her mahpusun ailesi ile en az 30 dakika görüntülü görüşme yapabilmesi talep ediliyor.
“Aileler 3-4 ayda bir ziyarete gidebiliyor”
Kampanya metninde, siyasi mahpusların bu haktan yararlanamadığı belirtildi:
“Adalet Bakanlığı’nın Yargı Reform Stratejisi’nin ACEP (Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu) Projesiyle, cezaevlerinde şu an için yalnızca adli mahpuslar görüntülü görüşme yapabiliyor. Siyasi mahpuslar görüntülü görüşme hakkından faydalanamıyor.
“Hatta adli mahpusların yakınları açık görüşe gitmediği takdirde görüntülü görüşme süresi 1 saate çıkabiliyor fakat siyasi mahpuslar yakınları ile bir saniye bile görüntülü görüşme yapamıyor.
“Mahpusların ailelerinden uzakta olması ve artan enflasyon ile benzin fiyatları nedeniyle aileler ve mahpuslar çok sık görüşemiyor. Aileler ancak 3-4 ayda bir ziyarete gidebiliyor. Bu nedenle her mahpusun ailesi ile görüntülü görüşmesi bir nebze olsun aileleri birleştirici unsur olacaktır.
“Siyasi mahpuslara pandemi döneminde uygulanan 20 dakika telefon görüş hakkı da maalesef 10 dakikaya düşürüldüğü için mahpuslar eşi ve çocukları ile sağlıklı bir iletişim kuramıyor.
“Ayrımcılık yasağına aykırı”
“Görüntülü görüşme uygulamasının “Aile Yaşamına Saygı Hakkı” kapsamında; aile bağlarının kopmaması, hükümlü/tutukluların dış dünya ile yeterli bir iletişim sürdürebilmeleri amacıyla çıkarıldığının göz önünde bulundurulması ve bu hakkın bir ölçüde hükümlü/tutukluların ailelerine verildiği de düşünülerek suç grupları arasında ayrımcılık yapılmasının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu açıktır.
“Suç gruplarından bir kısmına verilen bu hakkın bir kısmına verilmemesi “kanun önünde eşitlik” ve “ayrımcılık yasağı”na aykırı olmasının yanında “haberleşme hürriyeti”ne de bir müdahale teşkil etmektedir.”
Kampanya kapsamında, “Anayasa’nın ruhuna ve ölçülülük ilkelerine aykırı olan ve infazın amaçlarına uymayan bu uygulamanın” bir an önce düzeltilmesi isteniyor.
Kampanyaya buradan katılabilirsiniz.
(AS)