Haberin Kürtçesi için tıklayın
Yazar Murat Saat, tutuklu bulunduğu Bandırma 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nden kaldırıldığı Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
21 yıldır hapishanede olan Saat, 42 yaşındaydı.
İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Çağdaş Hukukçular Derneği kurucu ve yöneticilerinden, hak savunucusu Hüsnü Öndül, yeğeninin ölümüyle ilgili bianet’e yaptığı açıklamada, hastaneye kaldırılış aşaması hakkında bilgileri olmadığını, ancak hastanede aşamasında tedavisi için gerekli özenin gösterildiğini düşündüklerini söyledi.
Gazeteci, yazar Hüseyin Aykol dün sosyal medyadan şu açıklamayı yapmıştı: “Bandırma 2 Nolu T Tipi Cezaevi'nde bulunan Murat Saat, kalp krizi geçirdi. Kaldırıldığı hastane yolunda iken ringde duran kalp, hastanede yeniden çalıştırıldı. Yoğun bakıma alınıp Balıkesir'e götürülen ve anjiyo olan Murat Saat, uykuda tutuluyor ve zaman zaman uyandırılıyor.”
Aykol, ölüm haberinin ardından da “Arkadaşların bana senin sonsuzluğa doğru yolculuğa başladığına dair çığlığı ilettiğinde, dünyayı ayağa kaldırmaya çalıştım ama seni geri getiremedik: Özür diliyorum!” diye yazdı.
Tutuklu arkadaşı, ring ile götürüldüğünü yazdı
Mezopotamya Haber Ajansı, Saat’in 13 Aralık’ta kalbinden rahatsızlandığını, hastaneye ambulans yerine ring aracıyla götürüldüğünü yazdı.
Bandırma 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Ertan Tan da mektubunda, Saat’e geç müdahale edildiğini anlattı:
“Murat Saat'e acilen müdahale edilmesi için arkadaşları Murat'ın revire kaldırılmasını idareye bildiriyor. Ancak, Murat Saat arkadaşımız gecikmeli bir şekilde koğuştan alınıyor, o haliyle cezaevi ring aracına konularak hastaneye götürülüyor. Arkadaşımızın yolda kalbi duruyor. Ring aracı gibi her açıdan olumsuz bir araçla adeta kaderine terk edercesine hastaneye ulaştırılıyor. Hastanedeki müdahale sonucu, duran kalbi yeniden çalıştırılıyor, ancak geçirdiği krizin şiddeti ve riskleri nedeniyle yoğun bakımda uyutularak bekletiliyor. Sonrasında ise Balıkesir'e sevk ediliyor. Arkadaşımız, Balıkesir Hastanesi'nde anjiyo oluyor. Şuan durumunun kritik olmasından dolayı halen yoğun bakımda uyutularak tutulduğu, ara sıra uyandırıldığı haberini almış bulunmaktayız.”
Murat Saat hakkında
1975'te Samsun’un Havza ilçesinde doğdu.
21 yaşındayken, 1996 yılında gözaltına alındı, Devrimci Halk Partisi (DHP) davasından Diyarbakır’da yargılandı. Aynı yıl, müebbet hapse mahkum edildi. O tarihten beri hapishanedeydi.
Uzun süre Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Saat, 2016 yılı başında, yaklaşık iki yıl önce Bandırma 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi.
Hapishanede öyküler yazıyordu.
“Yoksa Sen Benim En İyi Arkadaşım mısın?” adlı kitabına 2014 Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği Öykü Ödülü verildi. Ödülü, yazar Mehmet Ergün’le paylaştı.
Ömer Türkeş, Füruzan, Ayşegül Tözeren, Özcan Karabulut ve Nursel Duruel’den oluşan seçici kurul, Murat Saat’i “el yakan insani durumları ele alış biçimindeki incelik” nedeniyle ödüle layık gördüğünü açıkladı.
Ödül aldığını ancak görüş günü öğrenebildi, törene katılamadı.
“Yoksa Sen Benim En İyi Arkadaşım mısın?” kitabının tanıtım bülteninde, Sedat Demir şöyle yazdı:
“Öykülerinizin yayımlanması ve geniş kitlelerce okunması konusunda editörümüzün olumlu isteğini dinlerken, gözlerindeki heyecanı gördüm. Benden onay aldığında ise yüzündeki sevinci. Ben sadece bir okurum, sizin öykülerinizi ilk okuyanlardan biri olmanın ayrıcalığını yaşıyorum. Öykülerinizde gözüme ilk çarpan unsur, daha önce hiç bu denli peşinden gitmediğim bir üslup. Ne diyorlar ona, özgün.”
Murat Saat ayrıca, sekizi tutuklu dokuz kişinin kaleminden çıkan öykülerden oluşan “Kıyıya Vuran Dalgalar” kitabının yazarlarından biriydi. “Kıyıya Vuran Dalgalar”da Murat Saat’in yanı sıra hepsi en az 10 yılını cezaevinde geçirmiş ve geçiren Dilek Öz, Sami Özbil, Edip Yalçınkaya, Naif Bal, Diyadin Turhan, Nibel Genç, Mustafa Ağcakaya ve dışarıda olan Sibel Öz’ün öyküleri bulunuyor. (AS)