Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, Gebze Cezaevi önünde açlık grevindeki yakınları için nöbet tutmak isterken sürekli polis şiddetine maruz kalan kadınlar, ikinci kez suç duyurusu yaptı.
TIKLAYIN - Gebze’de Mahpus Yakını Kadınlara Polis Şiddeti
Daha önce de Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden avukatlar aracılığıyla Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, 19 ve 21 Nisan’da kadınları darp ve hakaret eden polislerin yanı sıra “emri veren sıfatıyla” Kocaeli Valisi ve Kocaeli Emniyet Müdürünün de soruşturularak yargılanması istenmişti.
TIKLAYIN - Mahpus Yakını Kadınlar, Şiddet Uygulayan Polislerden ve Emri Verenlerden Şikayetçi
Bu dilekçede, sorumlulara şu suçlamalar yöneltilmişti:
“Kasten Yaralama (Türk Ceza Kanunu [TCK] madde 86-87), İşkence (TCK 94-95), Eziyet (TCK 96), Kötü Muamele, Cebir (TCK 108) Zor Kullanma Yetkisine İlişkin Sınırın Aşılması (TCK 256), Hakaret (TCK 125), Görevi Kötüye Kullanma (TCK 257), Kanuna Aykırı Emir Vermek Ve Yerine Getirmek ( TCK 24), İfade Özgürlüğünün Kullanımını Engelleme (TCK 115), Siyasal Ve Sendikal Hakların Kullanımını Engelleme (TCK 114, 118, 119)”
Günlerdir cezaevi önündeler
Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi önünde yapmak istedikleri eylem sırasında darp edilerek zorla araçlarına bindirilen aileler, dün de Gebze Adliyesindeydi.
Mezopotamya Ajansının haberine göre ÖHD’den avukat Sinan Zincir ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ile birlikte adliye önünde yapmak istedikleri açıklamaya ise izin verilmedi.
Bunun üzerine aileler adına konuşan Sürücü, “Tutuklu yakınları 42 gündür Gebze Cezaevi’nin önünde taleplerini dile getiriyor. Çünkü onların evlatları açlık grevi ve ölüm orucunda. Anneler, çocuklarının yaşamlarından kaygı duyuyor, evlatlarını kaybetmek istemiyor” dedi.
Ayşe Sürücü, Adalet Bakanlığına, tecridin kalktığı yönündeki açıklamasına sadık kalmaya davet etti.
TIKLAYIN - "Görüş Yasağı Kalktı" Dendi, Avukatı "Yasak Fiilen Devam Ediyor" Dedi
Ne olmuştu?
HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 8 Kasım 2018’de PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı başlattığı açlık grevi, 16 Aralık 2018 tarihinden itibaren 50’den fazla cezaevinde yüzlerce mahpusun katılımı ile devam ediyor. Sekiz mahpus da aynı taleple yaşamına son verdi. 30 kişi ölüm orucuna girdiklerini açıkladı.
Abdullah Öcalan, 2 Mayıs'ta Adalet Bakanlığının özel izniyle 8 yılın ardından avukatlarıyla görüştü. Bu görüşme 6 Mayıs'ta Öcalan'ın avukatları vasıtasıyla kamuoyuna duyuruldu.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Öcalan'ın avukatlarıyla görüşme yasağına ilişkin kararların kaldırıldığını 16 Mayıs’ta açıkladı, “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” dedi.
Bakan Gül ayrıca Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT), 7 Mayıs Salı günü Abdullah Öcalan'ın bulunduğu İmralı Cezaevini denetlediği de belirtti. Ancak ardından başka bir görüşme gerçekleşmedi. (AS)