Cumhuriyet gazetesine düzenlenen operasyonla tutuklanarak Silivri Cezaevi'nde hapsedilen çizer Musa Kart, bir mektup kaleme aldı.
Kart’ın Cumhuriyet’teki köşesinde yayımlanan mektubu şöyle:
"Silivri’den ağır demir kapılı koğuşumuzun penceresinden ‘görülen lüzum üzerine’ paylaşmak istedim: ‘İçimden gelmediği için’ değil, açık görüşlerde kaleme dokunmamız yasak edildiği için çizemiyorum, önüme uzatılan küçük defterlere.
“Ayrıca dışarıya çıkarılacak karikatürleri ise kapıda ‘disiplin cezası’ beklemekte.
“Buradan bir de çağrım olacak:
“Ne çok gazeteniz, ne çok televizyonunuz var. İstediğinizi yazdırıyor, istediğinizi söyletiyorsunuz. Ama yine de korkuyorsunuz. Yazılarımızdan korkuyorsunuz, karikatürlerimizden korkuyorsunuz.
“Haydi artık, yenin şu korkunuzu da geri verin kâğıtlarımızı, kalemlerimizi, boyalarımızı, fırçalarımızı.
“Haydi artık!"
Ne olmuştu?Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Hakan Kara, yazar Hikmet Çetinkaya, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, yazar Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kuruul Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yener, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Aydın Engin, yazar Kadri Gürsel ve muhasebe müdürü Günseli Özaltay 31Ekim 2016’da gözaltına alındı. Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya 4 Kasım 2016’da serbest bırakıldı. Yurtdışında olan Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay ve gazeteci Can Dündar hakkında da gözaltı kararı çıkartıldı. 11 Kasım’da Türkiye’ye dönen Akın Atalay havaalanında gözaltına alındı ve 13 Kasım’da tutuklandı. Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarları “PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”le suçlanıyor. |
Musa Kart hakkında
1954’te Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Yeniceoba'da doğdu, ilk karikatürü 1974’te Ankara’da mühendislik eğitimi gördüğü yıllarda yayımlandı.
Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart’a dönemin Başbakan Tayyip Erdoğan'ı 9 Mayıs 2004 tarihli gazetede “yumağa dolanmış kedi”, İmam Hatip Liselerini de ip yumağı şeklinde betimleyen karikatürü nedeniyle tazminat davası açıldı. Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, “kişilik haklarına saldırdıkları” gerekçesiyle Musa Kart ve Cumhuriyet gazetesini 5 bin TL tazminata mahkum etti ancak Yargıtay “siyasilerin ağır eleştirilere katlanması gerektiğini” ifade ederek kararı bozdu.
Davanın yeniden görüldüğü mahkeme de Kasım 2006’da Erdoğan’ın tazminat talebini reddetti.
Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Özgürlüğü Ödülü'nü aldı.
Cumhuriyet gazetesi çizerleri Kart ve Zafer Timoçin hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesi uyarınca ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla Ocak 2008’de soruşturma açıldı.
Musa Kart, 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarını değerlendiren 1 Şubat 2014 tarihli karikatürü nedeniyle “dönemin Başbakanı Erdoğan’a hakaret, iftira ve soruşturmanın gizliliğini ihlal”den açılan davanın ilk duruşmasında beraat etmişti.
Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin şikayeti sonucu Kart hakkında 8 Aralık 2015 tarihli karikatürü nedeniyle bu kez de Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden soruşturma başlatıldı.
Musa Kart, Cumhuriyet gazetesindeki “Çizmeden Yukarı” adlı köşesinde tutuklamadan önceki son üç günde şunları çizdi: