19 Ocak 2007'de, Agos Gazetesi önünde vurularak öldürülen gazeteci Hrant Dink davasının 22. duruşması bugün (5 Aralık) Beşiktaş 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Tutuksuz sanık Mustafa Öztürk ve tutuklu sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in hazır bulunduğu davanın duruşmasında Hrant Dink'in avukatları, esas hakkındaki mütalaalarını açıkladı.
Saat 11.00'de başlayan ve 17.00'de son bulan celsede, eklerle birlikte 106 sayfayı bulan mütalaanın 73 sayfası, müdahil avukatlar tarafından sırayla okundu.
Mütalaa, dava sürecinde intihar ederek hayatına son veren müdahil avukatlardan Hakan Karadağ'a atfedildi.
Hrant Dink neden öldürüldü?
Cinayetin kurgusu, siyasi ve ideolojik temeli, Dink'in kim olduğu ve neden öldürüldüğüyle ilgili detaylı bilgilerin bulunduğu metinde, sanıklar ve kamu görevlilerinin cinayetteki sorumlulukları ve davaya ilişkin talepler de dile getirildi.
Dört yıl 10 aydır süren yargı sürecinde, iddia makamının cinayetin arka planına yeterince önem vermediğini vurgulayan avukatlar, esas hakkındaki görüşlerine Hrant Dink'in kim olduğunun anlatımıyla başladılar.
"Hrant Dink kimdi ve neden öldürüldü?" başlıklı bölümde Dink'in hayatı, mesleki kariyeri ve birçok yazısı okundu.
Bu yazılardan bazıları: Cinayet günü yayımlanan (19 Ocak 2007), Ruh Halimin Güvercin Tedirginliği (Agos) , 12 Ocak 2007 tarihli Neden Hedef Seçildim? (Agos) ve İbadetse Eğer Demokratlık başlıklı yazılardı.
Cinayetle son bulacak sürecin, 6 Şubat 2004'te Agos'ta Sabiha Gökçen'le ilgili "Sabiha Hatun'un Sırrı" haberinin, 21 Şubat 2004'te Hürriyet Gazetesi'nin manşetine taşınmasıyla başladığını ifade eden avukatlar, Genelkurmay'ın ertesi gün yayımladığı ve "Bu haber, milli bütünlüğe karşı cürümdür" ifadesinin bulunduğu açıklamaya değindiler.
"Savcının görevi makale yazmak değil soruşturma açmaktır"
Cinayete giden süreci ayrıntılarıyla veren mütalaada, medyanın, kolluk kuvvetlerinin, kamu görevlilerinin, istihbaratın ve yargının, sorumluluk ve ihmalleri tek tek anlatıldı.
19 Eylül 2011'de görülen 20. duruşmada, esas hakkındaki mütalaasını vereceğini açıklayarak avukatların salonu terk etmesine sebep olan Savcı Hikmet Usta'nın 86 sayfalık tespitlerinin soruşturmayla sonlanmadığını ve bu sebeple "makale" olarak kaldığını söyleyen avukatlar, savcının görevinin soruşturma açmak olduğunu hatırlattı.
Savcı Usta ise, esas hakkındaki görüşlerini tekrarladığını, yeni bir soruşturma açılmasına gerek olmadığını söyledi.
"Cinayete hazırlık süreci" başlıklı bölümde, Sabiha Gökçen haberinden sonraki zaman dilimi, eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör'ün Dink'i, makamında iki istihbaratçının da bulunduğu bir görüşmeye çağırması, medyada çıkan kimi provokatif haber ve yazılar ile ülkü ocaklarından gelen tehditler vurgulandı.
"Takdir mahkemenizindir"
"Soruşturma süreci"nde, yargının ve emniyetin ihmal ve hataları sıralanırken, sonuç bölümünde, "Devlet, vatandaşını önlenebilir felaketlere karşı korumak zorundadır" denildi. Bu davada, durumun bu olmadığı aksine devletin siyasi cinayetler ve Ermeni düşmanlığı konusundaki geleneğinin sürdüğü belirtildi.
Devletin siyasi cinayet ve Ermeni düşmanlığı hususundaki geçmişi, 20'inci yüzyılın başından başlanılarak örneklerle anlatıldı.
Avukatlar, Mahkeme Başkanı Rüstem Eryılmaz'a seslenerek "Mahkemeniz her durumda tarihe geçecektir. Ya bu geleneği kıran ve zedelenen yargı güvenini yeniden tesis eden mahkeme olarak, ya da siyasi cinayet ve düşmanlık geleneğini sürdüren olarak...Takdir mahkemenizindir" dedi.
Mütalaanın 100 sayfayı aşkın teknik detayların sunulacağı ikinci bölümü, 26 Aralık'taki 23. duruşmada okunacak.
TİB kayıtları geldi ama henüz incelenemedi
Uzun süredir Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan (TİB) beklenen Hrant Dink cinayetinin işlendiği Halaskârgazi Caddesi çevresindeki telefon görüşme kayıtları mahkemeye ulaştı ancak iki tarafın avukatları da, belgelere cuma günü (2 Aralık) ulaştıkları için, kayıtları incelemek için ek süre istedi.
Duruşmayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu izledi. Duruşmaya ayrıca yedi ilin Baro Başkanları da katıldı: Av. Halil Hulki Özel (Mersin), Av. Mehmet Cemal Acar (Siirt), Av. Enis Gül (Bitlis), Av. Nuşirevan Elçi (Şırnak), Av. Azad Yıldırım (Mardin), Av. Heval Sinan Aras (Ağrı), Av. Erdal Aydemir (Bingöl).
Dava, 26 Aralık 2011 saat 9.00'a ertelendi.
Eryılmaz ayrıca, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/1 maddesi: "terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütüne yardım etmek," silahlı örgütü tanımlayan 314/2 ve 5237 sayılı TCK'nın 82/1 "taammüden insan öldürme" maddelerinden yargılanan tutuklu sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. (IC)
Hrant Dink'in avukatlarının esas hakkındaki mütalaasının duruşmada sunulan birinci bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.
Mütalaanın 33 sayfalık ek bölümü için buraya tıklayın.