Tülin Yıldırım'ın Jeoloji Mühendisleri Odası aleyhine açtığı davanın gerekçeli kararında "mobbing" kavramı ilk kez kullanıldı; bianet'in görüştüğü İstanbul Barosu avukatlarından Habibe Yılmaz Kayar, davanın emsal olacağına, bundan sonra yeni davaların açılabileceğine dikkat çekiyor.
Mahkeme, Yıldırım'a kötü muamele edildiği ve psikolojik taciz uygulandığına hükmederek tazminat kararı vermişti.
"Çalışanların durumu tanımlaması kolaylaştı"
Kayar, kararın Yargıtay'da onanması halinde "mobbing" kavramının hukuk yaşantısına gireceğini kaydediyor.
Kavramın hukuken tanınmasıyla çalışanların yaşadığı olumsuz süreci daha kolay ve anlaşılır anlatabileceklerini açıklayan Kayar, birbirinden bağımsız görünen birçok eylemin mobbing olabileceğini söylüyor.
Kayar, kavramın hukuken tanınmasının ardından, emsal olacağını, iş ortamlarında yeni davalarla karşılaşılabileceğini belirtiyor.
Jeoloji Mühendisleri Odası'na bin YTL tazminat cezası
Jeoloji Mühendisleri Odası'nda çalışan Tülin Yıldırım, amirlerinin kendisine yüksek sesle bağırarak iş yapmasını söylediğini, sözlü aşağılamalara maruz kaldığını açıklayarak Ankara 8. İş Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Mahkeme, Yıldırım'a izindeyken işlerini aksattığı gerekçesiyle disiplin cezası verilmesini "iyi niyet kaidelerine" aykırı buldu; kararda "toplanan delillerden davacıya üstleri tarafından kötü muamele yapılıp aşağılanarak psikolojik taciz uygulandığı, emeğiyle çalışarak kazanan davacı işçinin maddi ve manevi kayba uğratıldığı kanaatine varılmıştır" ifadesi yer aldı.
Yıldırım: Karar "mobbing"in mevzuatımıza girdiği anlamına geliyor
Tülin Yıldırım'sa, karardan sonra yazdığı ve sendika.org'da 28 Aralık 2006'da yayınlanan yazısında şöyle diyordu:
"Bu davayı açmadan önce uzun suren araştırmalarımda ve insanlarla görüşmelerde elde ettiğim tek şey; 'işveren her yerde işçiyi işten çıkmaya zorlamak için baskı yapar işçinin yapması gerek şey ise buna direnmektir' şeklindeydi.
"Ben işverenin baskısına direnmenin yanında bir şeyi daha ispatladım; işveren çalıştırdığı işçiye baskı yapamaz. Bunu da hukuk ve yasaların çerçevesinde bir alan açarak yaptık. Türkiye mevzuatında mobbing kavramı olmamakla beraber bu kararın çıkması artık mevzuatımıza bunun girdiği anlamına geliyor."
Jeoloji Mühendisleri Odası'ysa, yazılı açıklamalarında "çalışanın işyerinde yaşadıklarının 'mobbing' olgusunun açık bir örneği olarak değerlendirilmesinin haklı bir dayanağının bulunmadığı"nı savunmuştu. (AÖ/TK)