Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Leyla Güven'in Urfa 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davasında ifade vermediği gerekçesiyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki "talimatlı" duruşması bugün görüldü.
Mahkeme, tecridin kaldırılması talebiyle 140 gündür açlık grevini sürdüren Güven için zorla getirme kararı verdi.
Dava, Güven’in Urfa Amara’da yaptığı bir konuşmada “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla, açılmıştı.
"Anayasa ihlal edildi"
Mahkemenin kararını bianet’e değerlendiren Reyhan Yalçındağ - Baydemir, davanın, Güven’in milletvekili seçilmesinden sonra açıldığına dikkat çekerek, Anayasa’nın 83. Maddesi’ninin ihlal edildiğini söyledi:
“Bu davanın duruşması 3 Nisan’da Urfa’da görülecek. Biz, duruşma da itirazlarımızı söyleyeceğiz. Burada Anayasa ihlal ediliyor. Davanın bir an önce düşürülmesi gerekiyor. Leyla Güven’in sağlık koşulları kritik noktaya gelmiş durumda. Sağlık durumu kötü olan biri hakkındaki zorla getirilme kararını kabul etmiyoruz. Bunları bugün mahkemede de yazılı ve sözlü olarak sunduk. Ancak mahkeme, itirazlarımızı dikkate almadı. Hukuken bakıldığında, sonraki duruşmada durumun değişeceğini umuyoruz.”
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisçe başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır. |
(EMK)