Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan'ı "Devlet yardakçılığı ve ahlâk" başlıklı yazısı nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 15 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.
Mahkeme böylelikle Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararlarını ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) yoksaymış oldu. Başbakanın başvurusuyla açılan davaya konu olan yazı Taraf'ta 4 Ocak 2012'de yayımlanmıştı.
Mahkemenin acelesi var!
Dünkü duruşmaya Başbakan Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu ile gazetenin avukatı Lale Çekici katıldı.
Avukat Cemaloğlu aynı yazı nedeniyle Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan "hakaret" davasının sonucunun beklenmesine deliller toplandığı için gerek olmadığını söyledi, manevi tazminata hükmedilmesini istedi.
Mahkeme, Avukat Çekici'nin "hakaret" davası yargılamasının "bekletici mesele" yapılmasını talep ettiyse de, tazminat talebini kısmen kabul edip yazarı mahkum etti.
Ok: Hem Yargıtay hem AİHM kararlarının ihlali
Gazetenin avukatlarından Veysel Ok, tazminat dosyalarının aynı konuda açılan ceza davalarının sonuçlarının beklemesi gerektiğini öngören Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararlarını ve ifade özgürlüğü anlamında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesini ihlala ettiğini düşünüyor.
AİHM'in Tuşalp kararı varken...
Ok, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) gazeteci Erbil Tuşalp, yazılarında Başbakan Erdoğan'ı eleştirmekten cezalandırıldığı için Türkiye'nin mahkum ettiğini anımsattı.
Taraf için ikinci takipsizlik
Ayrıca, Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı, Sedat Selim Ay'ın Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığı'na atanmasını eleştiren haberler nedeniyle Taraf çalışanları hakkında "terörle mücadelede görev yapan görevliyi hedef göstermek" iddiasıyla başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verdi.
Savcılık, Türkiye'nin AİHM'de iki ayrı işkence davasından mahkûmiyet almasına neden olan polis şefi Sedat Selim Ay'ın atanmasıyla ilgili haberlerde "kişileri hedef göstermek" iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.
Savcı Muammer Akkaş "kovuşturmaya yer olmadığına" kanaat getirerek yazı işleri müdürü Tuncer Köseoğlu, sorumlu yazı işleri müdürü Burhan Ekinci, yazar Melih Altınok ve muhabirler Adnan Keskin, Tuğba Tekerek, Sümeyya Tansel ve Hüseyin Özkaya ile ilgili dosyayı kapattı.
Daha önce de "hakaret" ve "iftira" iddiasına ilişkin bir suç duyurusunu inceleyen Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Ahmet Faik Kapluhan, kamuoyunun bilgilenme hakkına vurgu yaptıktan sonra gazetenin yayın yönetmeni Ahmet Altan, yazarlar Murat Belge, Akın Özçer ve Melih Altınok, gazete yetkilileri Tuncer Köseoğlu ve Burhan Ekinci ile muhabirler Tekerek, Tansel, Gökhan Erkuş, Özkaya ve Keskin hakkında dava açılmasına gerek olmadığına karar vermişti. Savcı kararında AİHM'in Aralık 1976'da aldığı ve benimsenmeyen ve şok eden düşüncelerin de güvence altına alınmasını öngören Handyside Kararı'na da atıf yapmıştı.
bianet çalışanları da ifade verdi
bianet Yayın yönetmeni Haluk Kalafat, editörler Ekin Karaca ve Çiçek Tahaoğlu, stajyer muhabir Samet Akten ile yazarlar Füsun Erdoğan, Sibel Yalın Yerdeniz, Ay'ın şikayetiyle Cumhuriyet Savcısı Nurten Altınok'un yürüttüğü soruşturma kapsamında 28 Kasım'da ifade verdi. (EÖ/EKN)