Aralarında Özgür Radyo eski Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan, Atılım gazetesi yazarları Arif Çelebi ve Bayram Namaz’ın da bulunduğu sekiz sosyalistin tahliye taleplerinin yeniden reddedilmesini değerlendiren hukukçu Ercan Kanar kararın her açıdan yanlış olduğunu vurguladı.
“İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi ve itirazı inceleyip yeniden reddeden İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı hukuk dışı ve ötekileştirici bir uygulama” diyen Kanar genel olarak mahkemelerin Kürt hareketi ve sol örgütlerin davalarında yasakçı bir politika izlediklerini söyledi.
"Karar AİHS ve Anayasa'ya aykırı"
“Ergenekon davası gibi diğer davalarda uygulanan salıvermeler sol ve Kürt davalarında uygulanmıyor. Mahkemeler iptal olmuş, geçerliliği kalmamış bir yasa üzerinden uygulama yapıyorlar. Oysa sanıkların lehinde olan yeni bir düzenleme var ve Ceza Hukuku açısından temel kural sanığın lehinde olanın uygulanacağı yönünde.”
Kanar kararın eşitlik ilkesini ihlal ettiğini, Anayasa’nın 10. ve 19. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ayrımcılıkla ilgili 6. maddesine aykırı olduğunu söylüyor.
"Yargıtay onayana kadar kişi tutuklu sayılmalı"
6526 sayılı Özel Yetkili Mahkemeleri (ÖYM) kaldıran ve tedbir amaçlı tutukluluğu beş yılla sınırlandıran düzenlemenin Yargıtay süresini kapsamamışını, dolayısıyla hakkında hüküm verilen ama hükmün kesinleşmediği, Yargıtay aşamasında bulunan mahpuslar olan “hükümözlüleri” dışarı bırakmasını da değerlendiren Kanar şöyle konuştu:
“Yasada ‘hükümözlü’ diye bir kavram yahut düzenleme yok. Pratikte oluşmuş bir uygulama bu. Masumiyet karinesi açısından Yargıtay’daki sürecin de tutukluluk süresi içinde sayılması gerekli. Kesin hüküm verilene kadar kişi tutuklu sayılmalı.”
Kanar, MLKP davasıyla ilgili verdikleri kararlar sebebiyle İstanbul 4. ve 5. Ağır Ceza Mahkemeleri ile ilgili Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) başvuracaklarını söyledi.
Ne olmuştu?
ÖYM ve Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesiyle yetkili mahkemeler kapatıldı ve tutukluluk süresi beş yıla indi.
Yasa değişikliğinin ardından tahliye başvurusunda bulunan Ergenekon davası sanıkları tahliye edildi. İstanbul 1., 4., 8., 20., 21. Ağır Ceza Mahkemeleri tutuklulukta beş yıllık sürenin dolmuş olması ve dosyanın henüz Yargıtay incelemesine girmemesi gerekçeleri ile tahliye kararları verdi.
Zirve katliamı davası sanıkları ve Dink cinayeti davası sanığı Erhan Tuncel de aynı kanunla serbest kaldı.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin MLKP davasından tutuklu sekiz sosyalistin tahliye başvuruları ise reddedildi.
Diyarbakır KCK ana davası sanıklarının başvurusu reddedilirken KCK Avukatlar davasında tutuklu bulunan ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapan dokuz avukat ile bir yazar ise tahliye edildi.
Ne olmuştu? |
6526 sayılı yasa ile Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) ve TMK 10. maddesiyle yetkili mahkemeler kapatıldı ve tutukluluk süresi beş yıla indi. Yasa değişikliğinin ardından tahliye başvurusunda bulunan Ergenekon davası sanıkları tahliye edildi. İstanbul 1., 4., 8., 20., 21. Ağır Ceza Mahkemeleri tutuklulukta beş yıllık sürenin dolmuş olması ve dosyanın henüz Yargıtay incelemesine girmemesi gerekçeleri ile tahliye kararları verdi. Zirve katliamı davası sanıkları ve Dink cinayeti davası sanığı Erhan Tuncel de aynı kanunla serbest kaldı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin MLKP davasından sekiz yıldır tutuklu bulunan Atılım yazarları Çelebi ve Namaz, Özgür Radyo eski Genel Yayın Koordinatörü ve gazeteci Erdoğan ile Naci Güner, Seyfi Polat, Turaç Solak, Mehmet Ali Polat, Erkan Özdemir'in tahliye taleplerini de reddetmişti. |
(EA)