Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi (DTP) genel başkanı Ahmet Türk, DTP eş başkanı Emine Ayna ve Diyarbakır milletvekili Selahattin Demirtaş'ın talimatla ifadelerinin alınmasıyla ilgili süreci 29 Eylül'e bıraktı.
Mahkeme, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) mahkemeye gönderdiği yanıtın beklenmesine karar verdi.
Mahkemenin ifadesini almak istediği bu milletvekillerinden birisi de Diyarbakır milletvekili Selahattin Demirtaş. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Temmuz 2005'te ROJ TV'ye yaptığı açıklamalar nedeniyle Demirtaş'ı ertelemeli bir yıl üç ay hapse mahkum etmişti.
Mahkeme, bunun dışında, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebiyle Türk'ün, Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebiyle de Ayna'nın ifadesini almak istiyor.
Yargıtay: Dokunulmazlık kalkar
Demirtaş, Roj TV'de PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik "tecridin gözden geçirilmesinin, hükümet ve ordunun tecritin kaldırılmasına dönük taleplere duyarlı yaklaşmasının, asker ve PKK'li cenazelerine son vereceği"ne dair sözleri nedeniyle yargılanıyor. Mahkumiyet kararını hem Demirtaş hem de savcılığın temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay'a taşındı.
Ancak Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 4 Şubat 2008'de kararı bozdu.
Yargıtay, Türk Ceza Yasası'nın 220/8 maddesi yerine Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) "terör örgütü propagandası yapmak" fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden hüküm kurulması gerektiğini belirtti.
Yüksek mahkeme, Demirtaş'ın milletvekili dokunulmazlığından yararlanamayacağına dair tespitte de bulundu.
Mahkeme TMY'den savunma bekliyor
Şimdi yerel mahkeme, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Demirtaş'ın ek savunmasını almasını istiyor. Diyarbakır'daki yargılamaya 23 Haziran'da devam edilecek.
Avukat Meral Danış Beştaş, bianet'e, Demirtaş'ın bir çok kesimin dile getirdiği düşüncelerinden yargılandığını söyledi.
"Barış ve şiddetin durdurulmasına yönelik çağrı yapmanın" hiçbir milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına neden olan istisnalara konu edilemeyeceğini söyleyen Beştaş, ekledi:
"Ne söylendiğinden ziyade kimin konuştuğuna bakılıyor. Müvekkilimin konuşmasıyla devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü hedef aldığını iddia etmek, ulusal ve uluslararası standartlarıyla bağdaşmaz" dedi.
"Bakanlık çözsün"
Türk de partisinin grup konuşmasında ifade vermeye gitmeyeceklerini yineledi.
"Anayasa'yı, hukuku zorlayarak, bizleri yargılamak istiyorlar. Aslında hukuki olmaktan öteye siyasi bir karar söz konusu. Yerel mahkeme gayet hukuki bir tespitle yargılanamayacağıma karar veriyor. Adalet Bakanlığı ise, Yargıtay'a başvuruyor. Hani yargı bağımsızdı? Hakkımızda verilen yargılama kararı siyasidir. Bu hukuksuzlukları düzeltmek öncelikli olarak Adalet Bakanlığı'nın görevi."
Son olarak TBMM Başkanlığı, mahkemeye sürekli seyahat halinde olmaları nedeniyle DTP'li milletvekillerine ulaşmakta güçlük çekildiğini ve tebligatların vekil sekreterlerine ulaştırıldığını bildirdi.(EÖ)