Mahkeme, Mersin Üniversitesi’nde yurt yolunda bir öğrencinin hayatını kaybetmesi sonucu yurt koşullarının iyileştirilmesi için eylem yapan ve rektörlük binasını işgal eden öğrencilere verilen uzaklaştırma cezasında yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Mersin 1. İdare Mahkemesi kararında öğrencilerin disiplin cezasıyla cezalandırılmasının demokratik bir toplumda gerekli olmadığını söyleyerek “Davaya söz konusu olan işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve yürütülmesi durumunda telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağını” vurguladı.
Dava açan öğrencilerden Özer İnal bianet’e yaptığı açıklamada kararı dün öğrendiklerini ve üniversite yetkililerinin karara itiraz edeceklerini, bunun sonucunda da mağduriyetlerinin gidereceklerini söylediklerini iletti.
Soruşturma süresince verilen tedbir kararı nedeniyle ikinci dönem hiçbir derse giremediğini ve hali hazırda yarım dönem kaybı olduğunu belirten İnal dersleri alıp sınavlara girebilmeleriyle ilgili nasıl bir düzenleme yapılacağını bilmediğini söyledi.
Soruşturma süresince tedbir kararı
Söz konusu soruşturma 17 Aralık’ta yurt yolunda aracın çarpması sonucu bir öğrencinin hayatını kaybetmesi nedeniyle gerçekleşen ve Rektörlük binasının da işgal edildiği eylemler nedeniyle açıldı.
Rektör yardımcısının aralarında soruşturma açılmaması maddesinin yer aldığı talepleri de onaylamasına rağmen eylemlere katılan 121 öğrenciye soruşturma açıldı.
Soruşturma süresince 27 kişiye tedbir kararı verilmiş, üniversiteye giremeyen öğrenciler kampüs önünde çadır kurdu.
121 öğrenciden 72 kişiye disiplin cezası verildi. Tedbir kararı verilen 26 öğrenci bir yarı dönem, diğer öğrenciler de bir hafta okuldan uzaklaştırma cezası aldı. Tedbir kararı nedeniyle on beş gün okula giremeyen bir öğrencinin söz konusu eylem günü okulda olmadığı anlaşıldı.
Mahkeme’den ifade özgürlüğü vurgusu
Soruşturma süresince hakkında tedbir kararı da verilen ve bir yıl okuldan uzaklaştırma cezası alan İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü öğrencisi Özer İnal yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı. Mersin 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
İnal kendisi gibi yaklaşık 15 öğrencinin de dava açtığını, diğer öğrenciler ile ilgili kararın da aynı şekilde olduğunu söyledi.
Mersin 1. İdare Mahkemesi kararında uzaklaştırma cezası ile cezalandırmanın demokratik toplumda gerekli olmadığı belirtildi:
“Davacının, demokratik bir tepki olarak üniversite içerisindeki genel anlamdaki bir takım yaşamsal öğrenci sorunlarının çözümü için sesini duyurabilmek ve kendini ifade edebilmek adına olaylara katıldığı, toplanma özgürlüğünün kullanılmasının önemi ve cezanınn davacı üzerinde önemli birmoral bir güce sahip olduğu, bundan sonra hakkın kullanımı adına davacı ve diğer kişiler üzerinde yaratacağı baskı ve toplanma özgürlüğünün kullanımı üzerinde yaratacağı olumsuz etki ve yine soruşturma kapsamındaki bilgi ve belgeler ile alman ifadeler ve görüntü kayıtlarında davacının bizzat kendisinin hadiseler sırasında Yönetmeliğin 8/a ve 8/e maddesi* uyarınca cezalandırılmasını gerektirecek bir fiil işlemediği hususları birlikte değerlendirildiğinde davacının disiplin cezasıyla cezalandırılmasının demokratik bir toplumda gerekli olmadığı, bu yöndeki bir uygulamanın gerek 1982 Anayasası ve gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alman toplantı ve ifade özgürlüğüne aykırılık teşkil edeceği sonucuna varılmakla dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”
Mahkeme ayrıca “Davacının okuldan uzaklaştırılmasına ilişkin işlemin bu süre zarfında davacının okuldan ayrı kalmasına sebebiyet vermek suretiyle telafisi imkansız veya güç zararlara neden olacağı açıktır” beyanında bulundu. ( BK)
* Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği
Madde 8. Yükseköğretim kurumundan iki yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren eylemler şunlardır;
a) Yükseköğretim kurumu görevlilerine karşı cebir ve şiddet kullanarak görevin yapılmasına engel olmak.
b) Öğrencilere karşı cebir ve şiddet kullanarak yükseköğretim hizmetlerinden yararlanmalarını engellemek.