Rize'nin İkizdere ilçesinde, İkizdere Vadisi üzerinde yapımı planlanan 110 megavat kurulu gücündeki Dereköy Regülatörü ve Demirkapı Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için "olumlu" diyen raporu, Rize İdare Mahkemesi iptal etti.
Mahkeme, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın verdiği "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu" raporunun hukuka uygun olmadığına karar verdi.
"Geri dönüşü olmayan zararlar verecek"
Rize İdare Mahkemesi, toplam 18 sayfalık gerekçeli iptal kararında, HES projelerinde işletilen ÇED sürecinin formaliteden öteye gitmediği, HES projelerinin doğal yaşam alanlarına geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini vurguladı.
Gerekçeli kararda yer alan "Bilirkişi Raporu"nda, HES projelerinin yapıldıkları havzalarda kontrolsüz zararlar verdiğine, bu durumun aynı zamanda yapımı planlanan diğer HES'leri de olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.
Çevre ve Orman Bakanlığı ile HES'i yapmayı üstlenen firmaysa, savunmalarında, ÇED sürecinde halkın katılımının sağlanarak bilgilendirildiğini, proje alanının korumaya alınmış SİT alanı olmadığını ve bu özellikleri taşımadığını, aynı havzada başka HES projelerinin de bulunduğunu belirtmişti.
Mahkeme verdiği kararda, bölge halkının projeye dahil edilmemesi, havza planlaması yapılmaması, su kalitesinin bozulması gibi tespitlerin ÇED raporunda yer almadığını belirtti; yapılan incelemeler sonucunda ÇED raporlarının detaylı inceleme yapılmadan, sadece formaliteye uygun olarak hazırlandığını söyledi.
İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz, kararla ilgili şunları söyledi: "Bu karar, İkizdere halkının HES'lere karşı gösterdiği tepkinin ne kadar doğru ve haklı olduğunu bir kez daha kanıtladı. Derelerimizi kurutan bu projelerin ne kadar gelişigüzel, yasa ve yönetmelik tanımaz olduğunu gözler önüne seren bu kararın, bölgemiz ve ülkemiz genelindeki bütün projelerin önünü açmasını diliyoruz"
Davanın avukatlı Yakup Şekip Okumuşoğlu "Mahkemenin iptal gerekçeleri gayet net ve açık. Şimdi ilgili kurum ve kuruluşların mahkeme kararlarını dikkate alıp gereğini yapmasını bekliyoruz" dedi.
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan bu kararla HES'lerle ilgili gerçeklerin tüm açıklığıyla ortaya konduğunu ifade etti ve ekledi: "Derelerimizin etrafında yaşayan yerel halk kitleleri olarak anayasal ve demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanmaya kararlıyız. Suyun ticarileştirilmesine, enerji kaynağı olarak görülmesine karşı çıkacağız. Bizim ne satılık suyumuz ne de satılık derelerimiz var." (EK)
* Bu haberi Viçe gazetesinden özetleyerek yayınladık.