Haberin İngilizcesi için tıklayın
Wikipedia'ya erişimin engellenmesine ilişkin karar, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince bugün saat 16.30 sıralarında kaldırıldı.
Karar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna iletildiğinde uygulamaya başlanacak.
TIKLAYIN - AYM'nin Wikipedia Kararını Yerel Mahkeme Değerlendirecek
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Wikipedia'nın erişime kapatılmasını hak ihlali sayan kararının gerekçesi bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı. Böylece Wikipedia'nın yeniden erişime açılması için süreç başladı.
AYM, oy çokluğu ve 6 üyenin karşı oy yazısıyla alınan kararı, yeniden yargılama yapılması için Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne de gönderdi.
Mahkemenin kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna iletmesiyle birlikte Wikipedia erişime açılacak.
“Demokratik toplum düzeni gereklerine uymuyor”
AYM kararın gerekçesinde, Wikipedia'nın kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını vurgulayarak, kapatılmasını haklı gösteren vahim nitelikte bir içerik olmadığı belirtildi.
AYM kararında, Wikipedia’nın işlevi, kullanıcı sayısı, ulusal ve uluslararası platformlarda bilinirliği, alternatifinin olmaması gibi özelliklerinin göz önünde bulundurarak, siteyi kullandıklarını belirten başvurucular Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Doç. Kerem Altıparmak’ın böyle bir kaynaktan yoksun kalmalarından dolayı mağdur sıfatı taşıdıkları kabul edildi.
Kararda, ifade özgürlüğüne yönelik müdahalenin kanuni dayanağı olarak 5651 sayılı Kanun’un gösterildiği ve bu kanunun keyfiliğe yol açıldığı izlenimi verildiğine de dikkat çekildi.
İnternetin başta ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin kullanılması bakımından önemli bir değere sahip olduğu vurgulanırken, ifade özgürlüğüne gerekçesiz olarak veya AYM tarafından ortaya koyulan kriterleri karşılamayacak şekilde yapılan müdahalelerin Anayasa’yı ihlal edeceğinin altı çizildi.
Ne olmuştu?
Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, 29 Nisan 2017'de, bazı yorumlar ve yazılarda “Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalıştığı” gerekçesiyle siteye erişimi engelledi.
Wikipedia, iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından, söz konusu kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı. Temmuz 2019’da dosyayı kabul eden AİHM’de dava hala sürüyor.
Wikipedia dünyada sadece Türkiye, Çin ve Venezuela'da engellenmişti. (AS)