Gezi direnişi sırasında otomobil çarpması sonucu öldürülen Mehmet Ayvalıtaş ile ilgili davanın bugün ilk duruşması görüldü. İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın tutuksuz yargılanmasının devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 5 Şubat 2014, saat 13:30’da.
Duruşma öncesinde Ayvalıtaş ailesine destek için gelenlere ve müdahil avukatlara polis biber gazıyla saldırdı. Adliye içine de biber gazı atıldı, avukatlar ve Ayvalıtaş ailesinin de içinde olduğu onlarca kişi gazdan etkilendi.
Duruşmaya, Gezi direnişinde öldürülen Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ahmet Atakan ve Ali İsmail Korkmaz’ın aileleri de geldi.
Duruşmanın başında salonun kapıları kilitlendi. Müdahil avukatların birçoğu da duruşmaya başladıktan uzun süre sonra girebildi. Kamuya açık olan duruşmaya izleyicilerin de alınmaması üzerine adliye önünde arbede yaşandı, giriş kapısının camları kırıldı.
Duruşmada sanığı korumak üzere salona giren polislerin, kanuna aykırı şekilde silah taşımasına avukatlar tepki gösterdi. Mahkeme de salona silahla giren polislerin durumunun değerlendirilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevkine karar verdi.
Mehmet Ayvalıtaş ile aynı olayda ağır yaralanan kuzeni S.K. tanık olarak ifade verdi. Kartal, "Ortalık aydınlıktı, yağmur da yağmıyordu, araçları montlarımızı çıkarıp sallayarak durdurmaya çalışıyorduk" dedi. Hakim tanığa, "Yolu kesmek için izin aldınız mı?" diye sordu.
Polislere soruşturma talebine ret
Sanık Mehmet Görkem Demirbaş ise havanın karanlık ve yağışlı olduğunu, frene basmasına rağmen duramadığını söyleyerek kendini savundu. Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak, havanın yağışlı olduğunun ve yol şartlarının kötü olduğu iddiasının doğru olmadığını belirtti.
Mahkeme Demirbaş’ın tutuklanması talebini reddetti.
Bugünkü ara kararda, yine tutuksuz yargılanan ikinci sanık Cengiz Aktaş'ın bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine, avukatın keşif talebinin tanıkların dinlenmesinden sonra değerlendirilmesine, sorumluluğu ve ihmali bulunan-görevinin kötüye kullanan tüm kolluk kuvveti görevlilerinin tespiti ve soruşturma açılması talebinin reddine karar verildi. Çağdaş Hukukçular Derneği’nin müdahillik talebi de kabul edilmedi.
Ne olmuştu?
Mehmet Ayvalıtaş Gezi direnişi eylemlerinde, İstanbul 1 Mayıs Mahallesi’nde 2 Haziran gecesi saat 22:00 sularında TEM yolunu kapatan grubun içindeydi. Eylemcilerin içine hızla giren aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. 19 yaşındaydı.
Cumhuriyet Savcısı Müfit Büyükçolpan’ın hazırladığı iddianameye göre, olay şöyle gelişti:
“Akşam 23:00 sularında aralarında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni S.K.’nin de olduğu bir grup direnişçi, Mustafa Kemal Mahallesi 6 Nolu üst geçit civarında, yayalara kapalı olan yolu trafiğe kapatmak istediler, yola çıkarak araçlara dur işareti yaptılar.”
“Sanıklardan Mehmet Görkem Demirbaş’ın aracı ile diğer sanık Cengiz Aktaş’ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş’ın aracı, önündeki Aktaş’ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile S.K.’ye çarptı. Ayvalıtaş hayatını kaybetti, kuzeni S.K. ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.”
Lise öğrencisi S.K 20 gün yoğun bakımda kaldı.
İddianame hazırlanmadan önce olay yerinde tanıklarla birlikte keşif yapılmadı. İddianamede MOBESE kayıtlarına yer verilmedi. Sanıklar tutuklanmadı. Ayvalıtaş’ın ölümü kayıtlara “kaza” olarak geçti. (AS)