Sakarya Hendek'te Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 7 işçinin öldüğü, 128 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin açılan ve 7 kişinin yargılandığı davanın beşinci duruşması bugün (25 Ekim) Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti.
Duruşmaya tutuklu yargılanan fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu ile tutuksuz yargılanan Erşan Öztürk, Asiye Angın ve Ahmet Çağırıcı hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Ali Rıza Ergenç Coşkun’la, Aslı Bozkurt ise duruşmaya katılmadı.
Durşmada sanıkların müşteki ailelere dönüp gülmesi üzerine salonda gerginlik yaşandı.
Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da duruşmayı izledi.
Geçen celse hazır edilememesi nedeniyle dinlenilmesinden vazgeçilen fakat duruşma salonunda hazır olan müşteki Zeynep Yılmaz, fabrikada muska bölümünde çalıştığını ve patlamada yaralandığını belirterek, sanıklardan şikayetçi olduğunu belirtti.
Duruşmada, mahkeme heyetinin talebi doğrultusunda oluşturulan bilirkişi raporunun incelenmesi yapıldı. Mahkeme heyeti ayrıca fabrika patronu Yaşar Coşkun’un patlamanın sabotajdan kaynaklandığını iddia etmesi üzerine, Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan gelen bilgilendirme yazısında kendilerine ulaşan sabotaj ihbarı olmadığı açıklandı.
Mahkeme heyeti daha sonra bilirkişi raporuna ilişkin beyanları ve tanıkları dinledi.
TIKLAYIN - Yasal sınırın üzerinde patlayıcı depolandığı bilirkişi raporunda
Atalay: Sanıkların kusurlu olduğu çok açık
Avukatlar, bilirkişi raporunda eksiklikler bulunduğunu, dosyanın olası kast dosyası olduğunu belirterek, sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti. İşçilerin ve yakınlarının avukatlığını üstlenen Can Atalay, "Sanık Yaşar Coşkun şu aşamada belge sunuyor. Buraya kadar sunulmayan delil, kovuşturma aşamasının bilirkişi raporuna karşı sunuluyor" dedi.
Sanıkların asli kusurlu olduklarının çok açık olduğunu ifade eden Av. Atalay, bilirkişi raporuna ilişkin şunları söyledi:
“Ali Rıza Coşkun'un müdafileri, Yaşar Coşkun'u ‘yakmaya’ karar vermişler. Bütün tanıklar, meseleyi ‘Ali Rıza Coşkun hastaydı haftada üç gün gelirdi. Her işi Yaşar takip ederdi’ olarak özetlediler. Bu tanıkların dediğini kabul etsek bile, haftada üç gün üretim yapılan tesise, iki gün de mali konuların takip edildiği ofise giden bir kişiden bahsediyoruz. Asli kusurlu olduğu çok açık.
“Bizce rapor statik elektrik konusunda çok eksik. Burada mesele sonucu ön görmesine rağmen tedbirleri almış mı, yoksa daha önce de yaşanan patlamalara rağmen bu tedbirler alınmamış mı? Sonucu görüyor, daha önce olmuş, insanlar ölmüş.
Burada olası kastla insan öldürme olduğunu biliyoruz. Sanık müdafiilerinin bizzat kendi avukatlarının dilekçeleri buna işaret ediyor. Mevzuat uyarınca bir üretim izni alınıp alınmadığı, depolamanın uygun yapılıp yapılmadığıyla ilgili bilirkişi raporunun eksik olduğunu düşünüyoruz.”
Bilirkişi raporu tekrarlansın talebi
Söz alan tutuksuz sanık avukatları tanık ifadelerinde aleyhe olan hususları ve bilirkişi heyeti raporunu kabul etmediklerini belirterek, tekrar bilirkişi raporu alınması talebinde bulundu.
Tutuklu sanık avukatları da bilirkişi raporunda ceza hukukçusu olmadığından kusur tespitinin yapılamayacağını, bu yüzden raporu kabul etmediklerini, olay yerinde keşif yapılması gerektiğini savunarak, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.
Tutuklu sanık Hasan Ali Velioğlu suçsuz olduğunu öne sürerek tahliyesini istedi.
Tutuklu sanık Yaşar Coşkun da kendisi hakkındaki iddia ve beyanlara cevap vererek, bilirkişi raporunun art niyetli olduğu iddia etti.
Yaşar Coşkun önceki duruşmalarda dile getirdiği olayda sabotaj iddiasını yineleyerek, bu hususun araştırılması gerektiğini savundu.
Bir sonraki duruşma 6 Aralık'ta
Savcı, okunan belgeler ile dosyaya giren bilirkişi raporuna bir diyeceklerinin olmadığını, yeniden bilirkişi raporu alınması konusunda takdirin mahkemede olduğunu belirterek, dava konusu fabrikadaki çalışma süreleri, yetki görev ve sorumluluklarının niteliği, sanıklar üzerinde atılı suçun bilinçli taksirle işlendiği iddiası ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağından sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Tekrar bilirkişi raporu alınması ve olay yerinde keşif yapılması talebinin reddine karar veren heyet, re'sen iki uzmandan patlayıcılar ile ilgili görüş alacağını ifade etti.
Mahkeme bir sonraki duruşma için 6 Aralık'a gün verdi.
Ne olmuştu?Sakarya Hendek’te 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de saat bir patlama yaşandı, patlama çevre şehirlerden de hissedildi. Faciada 7 kişi hayatını kaybetti, 127 kişi de yaralandı. Patlamaya ilişkin daha sonra gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 kişi tutuklandı. Soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı fezlekeyi, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı da aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 7 şüpheli hakkında 27 sayfalık iddianame hazırladı. İddianamede, sanıkların "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Tutuklu yardılanan iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt ikinci duruşmada kontrolle tahliye edildi. Üçüncü duruşmada tahliye edilen sorumlu müdür Asiye Angın ve ustabaşı Erşan Öztürk, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı ve bazı müşteki avukatlarının itiraz üzerine tutuklanmış, bu sanıkların avukatlarının tekrar itirazı üzerine ise tahliye edilmişti. |
TIKLAYIN - MİT: Patlamayla ilgili sabotaj ihbarı yok
TIKLAYIN - Fabrika sahipleri hakkında tutukluluğa devam kararı
TIKLAYIN - Yaşar Coşkun'dan "Her gün iş kazası oluyor" savunması
TIKLAYIN - Fabrika patronu yine 'Mağdurum' savunması yaptı
TIKLAYIN - "Denetimler önceden haber veriliyordu"
TIKLAYIN - "Yaşar Coşkun mağdursa biz neyiz?"
(HA/KÖ)