İtiraz kabul edilmeseydi radyo yayınlarına dünden (Salı) itibaren ara vermek zorunda kalacaktı.
Genel yayın Yönetmeni Füsun Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, "Özgür Radyo mikrofonları susmayacak, dün olduğu gibi, bugün de, yarın da dinleyicileriyle birlikte olmaya, gerçeklerin sesi olmaya devam edecektir" dedi.
Ankara İdare Mahkemesi, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) yayın durdurma kararını uygulamaya sokulmasına kadar tanıdığı sürenin (30 Mart) mahkemenin karar almasına yetmeyeceğini, bunun sonucunda ise doğacak zararın telafisinin mümkün olamayacağını bildirerek yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Mahkeme 22 Mart'ta aldığı kararında, "...2577 Saylı kanunun iptal davası açabilmek için tanıdığı süreler gözetildiğinde idarece tesis edilen işlemde icra tarihinin belirtilmiş olması, söz konusu zaman aralığının dava açılması halinde mahkemece çözümlenebilmesine yetecek makul bir süreden az olması ve yine işlemin icrası halinde doğacak zararın telafisi imkansız olması halleri, hukuka aykırı bir durumun varlığını ortaya koymaktadır. Zira işlemin icrasından sonra hukuka uygunluk denetimi yapılarak uyuşmazlığın esasının çözümlenmesi suretiyle mahkemece verilen kararın artık ilgililerin telafisi güç zararlara maruz kalmasından sonra uygulama olanağı mevcut olacaktır. Bu haliyle, Anayasanın 125. maddesi ile tanınan yargısal denetimi engelleyecek nitelikteki idari uygulamaların Hukuk Devleti anlayışı ile bağdaştırılması da mümkün değildir" denildi.
Radyoya, "Günlük Evrensel" gazetesinin 27 Ağustos 2003 tarihli sayısında manşetten verilen "Katliam gibi saldırı" başlıklı habere "Konuşan Sayfalar" programında yer verilmesi nedeniyle RTÜK 30 gün yayın durdurma cezası vermişti.
Haberde, Adana'da Demokratik Halk Partisi (DEHAP) üyelerinin düğününe saldırı düzenlenmesi konu ediliyordu.
RTÜK, 19 ve 24 Şubat toplantısında, haber ile "Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk ettiği, halkı sınıf, ırk, dil, din, mezhep ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik" edildiğini iddia etmişti.
RTÜK, 3984 Sayılı Kanunun yayın ilkelerini düzenleyen 4. maddesinin ilk üç bentten birini ihlalden uyarmadan bir ay yayın durdurma cezası verebiliyor. İhlalin tekrarlanması durumunda yayın lisansı iptal ediliyor.
AİHM'den tedbire red
Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne acil başvuruda bulunan radyo, mahkemenin 3. dairesinden, "Divan Yönetmeliği'nin 40. maddesindeki bilgi savunma hakkının acil olarak hükümete iletilmesi ve yine 41. madde uyarınca buna öncelik verilmesi konularına gelince, başkan konuyla ilgili Ankara İdare Mahkemesi'nde devam eden prosedürün tamamlanmasının beklenmesine ve bu konuda bilgilendirilmesine karar vermiştir" yanıtını aldı.
Mahkeme bu kararıyla, Ankara İdare Mahkemesi'nin son kararını beklediğini bildirdi. (EÖ/BB)