Yargıtay’ın Dink davası kararını bozmasının ardından, sanık Erhan Tuncel, Tuncay Uzundal, Salih Hacısalihoğlu hakkında “terör örgütü üyeliği ve örgüt adına eylem ve faaliyette bulunmak” suçlarından dinlemeye alındığı ortaya çıktı.
Radikal’in haberine göre, Tuncel, Uzundal ve Hacısalioğlu 18 Eylül 2013 itibariyle dinlemeye alındı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 15 Mayıs 2013’te İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Dink cinayetine ilişkin “örgüt yoktur” kararını “sanıkların suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçundan ceza alması gerektiğini belirterek bozmuştu.
Aynı gün rapor hazırlayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi, “Dink cinayetinin net olarak aydınlatılması için” bu sanıklardan Tuncel, Uzundal, Öztürk ve Hacısalihoğlu’nun telefonlarının dinlenmesini istedi.
Bunun üzerine İstanbul 2 No’lu Hakimliği’nin 21 Mayıs 2013 kararıyla Tuncel, Uzundal ve Hacısalioğlu “terör örgütü üyeliği ve örgüt adına eylem ve faaliyette bulunmak” gerekçesiyle dinlemeye alındı.
Ne olmuştu?
2012'de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Dink cinayeti ana davasında mahkeme "Örgüt var ama bulamadık" demişti. 2013'te Yargıtay kararı bozmuş, dava konusu edilen suçların işlenmesine katıldığı iddia ve kabul edilen sanıkların içinde yer aldıkları oluşumun "silahlı terör örgütü değil", Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220. maddesinde düzenlenen "suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüt" olduğu belirtmişti.
Dink davasu avukatlarından Fethiye Çetin, "Peki o zaman bu örgüt hangi suçu işlemek amacıyla bir araya geldi? Bu sıradan bir cinayet suçu mu? Örgüt hırsızlık amacıyla da kurulabilir. Bu kararda Hrant Dink’i öldüren örgüt sıradan bir cinayeti işlemek için kurulmuş gibi gösteriliyor ki TMK’nin 1. maddesindeki terör tanımına aykırı" diye tepki göstermişti. (EA)