Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
* Çizim: Murat Başol
Açlık grevinin 264. gününde olan tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmenler Semih Özakça ile Acun Karadağ’ın yargılandığı davanın beşinci duruşması görüldü.
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Gülmen'in ve avukatlarının tahliye taleplerini reddetti, tutukluluğun devamına karar verdi.
Bir sonraki duruşma 1 Aralık 2017'de.
Savcı tahliye istemişti
Sincan Cezaevi Kampusundaki Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde savcı, mütalaasında, “dosyada toplanmamış delil kalmamış olması”, “delilleri karartma ve kaçma şüphesi olmaması” ve “yargılamanın geldiği aşama” gözetilerek tek tutuklu sanık Gülmen'in, adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verilmesini talep etti.
Savcının mütalaası konusunda söz verilen Nuriye Gülmen, Numune Hastanesinden SEGBİS aracılığıyla yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“İki celsededir tutulduğum koşulların ne kadar ağır olduğu, savunma yapabilmem için yeterli koşulların sağlanmadığını anlatmıştım. Delilleri karartma ve kaçma şüphem de olmadığına göre, tutuklu bulunmam tedbir dışında bir cezalandırma. Tahliyemi talep ederken bana bir lütufta bulunmanızı değil hukuk kurallarını uygulamanızı istiyorum.”
TIKLAYIN - Nuriye Gülmen Tahliye Edilmedi
Üç eğitimci “Silahlı terör örgütüne üye olma (Türk Ceza Kanunu 314)", "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet" ve "terör örgütü propagandası yapmak (Terörle Mücadele Kanunu 7/2)” suçlamalarıyla yargılanıyor.
CHP’den Hakverdi: Komisyona başvurmuşlardı
Sanık avukatlarından Murat Yılmaz, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın açlık grevine başlamasının örgüt talimatı olmadığı yönünde CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi'nin bilgi sahibi olduğunu söyleyerek tanık olarak dinlenmesini istedi.
Talep mahkeme tarafından kabul edilerek Ali Haydar Hakverdi tanık olarak dinlendi.
Hakverdi, 15 Temmuz darbe girişimini ardından kamudan birçok kişinin ihraç edildiğini, haksız yere ihraç edilenlerin partilerine başvuru yaptığını belirterek şunları söyledi:
“Bunlarla ilgili bir komisyon kurduk. Nuriye Gülmen de Acun Karadağ ile birlikte komisyona başvuru yaptı. Ancak Gülmen komisyondan bir sonuç alamayacakların inandıklarını ve Yüksel Caddesi'nde oturma eylemine başlayacaklarını söyledi. Biz de suçsuz olduklarına inandığımız insanların işlerine iade edilmesi için girişimlerde bulunduk. Ak Partili yetkililerle görüştük. Bu kişiler belki risk almak istemediler. Ancak o dönemde bu insanlar işlerine iade edilseydi bu aşamaya gelmezdi. Şu an ördükleri duvar, 'aman ha yıkılmasın' diye ısrarlarını sürdürüyorlar.”
“Bu hafta işime iade edilebilirim”
Mahkemenin verdiği aranın ardından tekrar söz alan Gülmen de şöyle konuştu:
“Bu hafta içinde yeni bir gelişme oldu. Bu hafta OHAL Komisyonunda işe iade talepleri ile ilgili ilk kararlarını vermesi bekleniyor. Bu ilk kararlardan birinin bizim kararın olması bekleniyor. Bu hafta içinde işe iade edilebilirim. İşime iade edildiğim takdirde tutuklu koşullarda tedavi istemiyorum. Buradaki hekimlerle sağlıklı bir iletişim kuramıyorum.”
Tıklayın - Gülmen Yoğun Bakımdan Mahpus Servisine Nakledildi
Ne olmuştu?Tıklayın - Gülmen ve Özakça Kimdir? Nuriye Gülmen 6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Konya Selçuk Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edildi. Semih Özakça 29 Ekim 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Mardin'deki öğretmenlik görevinden ihraç edildi. Gülmen 9 Kasım 2016'dan, Özakça 23 Kasım 2016'dan beri oturma eylemi yapmak üzere Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önündeydi. Tıklayın - Gülmen ve Özakça Ne ile Suçlanıyor? 9 Mart 2017'de açlık grevine başladılar. Ankara'da İnsan hakları Heykeli'nin bulunduğu Yüksel Caddesi'nde işlerine iade talebiyle başlattıkları direniş eylemi boyunca defalarca gözaltına alınıp bırakıldılar. En son 22 Mayıs'ta gözaltına alındılar, 23 Mayıs'ta tutuklandılar. 28 Temmuz'dan itibaren Sincan Cezaevi Kampusu Devlet Hastanesi'nde tutulmaya başlandılar. 14 Eylül'de Ankara Adliyesi'nde görülen ilk duruşma öncesi Sincan cezaevi jandarma komutanlığı "güvenlik, yetersiz personel ve sağlık koşulları"nı gerekçe gösterip iki sanığın tutuldukları hapishane hastanesinden getirilmemesine dair tutunağı gönderdi. Gülmen ve Özakça duruşmaya getirilmedi. Nuriye Gülmen, açlık grevinin 202. gününün ilk saatlerinde (26 Eylül) Cezaevi hastanesinden Numune Hastanesi'ne götürüldü. Semih Özakça, üçüncü duruşmada tahliye edildi. |
(AS)