Mahkeme, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ifade edilen "Darbe" günlüklerini yayımlayan Nokta dergisi Yayın Yönetmeni Alper Görmüş'ün sunduğu bilgisayar çıktısı 3 bin sayfalık delil dosyalarını kabul etmedi; bunu CD olarak istedi.
Gazeteciyi "hakaret"ten iki yıl sekiz aya kadar, "iftira" iddiasıyla da dört yıla kadar hapisle yargılayan Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, "bilgisayar çıktısı olarak sunulan günlük olduğu iddia edilen belgelerin açılmadan aynen iadesine ve günlüklerin CD olarak getirilmesine" karar verdi.
Devlet temsilcileri ve gazetecilerin tanıklığına ret
Müdahil avukatlarının, Eski Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, gazeteciler Aslı Aydıntaşbaş, Enis Berberoğlu, Hasan Cemal, Şamil Tayyar ve Murat Yetkin'in tanık olarak dinlenmesi yönündeki talebi de geri çevirdi.
"Tanıkların dinlenmesinin sonuç için etkili olamayacağı" gerekçesiyle karar veren mahkeme, yargılamaya 11 Nisan'da devam edeceğini açıkladı.
19 Eylül 2007'de başlayan yargılamanın bugünkü (29 Şubat) duruşmasına, tutuksuz sanık Görmüş, vekilleri Ümit Kardaş, Filiz Kerestecioğlu ve Fikret İlkiz'le davacı Örnek'in avukatı Dinçer Eskiyerli katıldı.
"Önemli olan günlüğün sahibi değil, darbe iddiası"
Eskiyerli, "Biz bu günlüğün bize ait olmadığını söylüyoruz. Bir kurgudur veya değildir. Bir kanıt varsa göstersinler. Tüm tanıklar bunu doğrulasa dahi bu günlüklerin müvekkilime ait olduğunu göstermez" dedi.
Duruşmada söz alan Kerestecioğlu, Görmüş'ün günlükleri gazetecilik etiği gereği büyük özenle bugüne kadar koruduğunu belirterek, mahkemeden "Örnek'in özel hayatına ilişkin bir çok bilgi içeren" belgeleri muhafaza etmesini talep etti.
Avukat Kardaş ise, "Önemli olan günlüklerin Örnek'e ait olup olmadığı değil, bir darbe iddiasının olmasıdır. Bu nedenle, dava tarihi bir davadır" dedi; Şamil Tayyar'ın iddiaları işleyen son kitabıyla ilgili basında çıkan haberlerin kupürlerini mahkemeye sundu.
Görmüş'e destek vermek için Genç Siviller grubu, yazar Leyla İpekçi ve Nokta dergisi çalışanları duruşmayı izlediler.
Darbe iddialarından baskın ve kapatma
Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Remzi Yaşar Kızılhan, dergide 29 Mart 2007'de yayımlanan "Hayret verici ayrıntılarıyla Sarıkız ve Ayışığı. 2004'te iki darbe atlatmışız!" haberi nedeniyle Örnek'in şikayeti üzerine Görmüş hakkında dava açmıştı.
İddianamede, "hakaret"ten dört aydan iki yıl sekiz aya, "iftira"dan da bir yıldan dört yıla kadar hapis istendi.
Görmüş'ün Basın Kanunu'nun 12. maddesinin sağladığı güvenceye dayanarak savcılığa haber kaynağını açıklamaması üzerine derginin İstanbul'da merkezi Emniyet güçlerince basılarak üç gün boyunca binadaki tüm bilgisayar verileri kopyalanmıştı. Baskından kısa süre sonra da Nokta, baskılar sonucu işverenince kapatıldı. (EÖ/TK)