Mahkeme, DTP İl Başkanlığı'nın 2820 Sayılı Siyasi Partiler Yasası'na tabi olduğunu, bu partinin Türkçe içerikli olmayan "Newroz" kelimesini kullanamayacağını bildirerek, bu ilanı ücret karşılığında yayımlanan gazete hakkında toplatma kararı verdi.
19 Mart'ta gazete bürosuna gelen polis, tutanak karşılığında gazetenin 238 adet sayısına el koydu.
Geçtiğimiz günlerde Kars Sulh Ceza Mahkemesi, savcılığın DPT Kars İl Başkanlığı'nın Newroz davetiyelerinde Türkçe dışında harf kullanıldığı gerekçesiyle toplatma istemini reddeden bir karar almıştı.
Mahkeme karar verdi, Emniyet el koydu
Toplatmaya dair bianet'e bilgi veren gazetenin yazı işleri müdürü Fakir Yılmaz, gazete dağıtıma sokulmadan önce, Emniyet ve Valiliğe nüshaları gönderildikten hemen sonra 238 adet gazete sayısına el konulduğunu bildirdi.
Mahkeme, 19 Mart'ta aldığı kararında, kelimenin gazete ilanında kullanılmasının 5187 Sayılı Basın Kanunu' nun 25/2 maddesine aykırılık içerdiği, bu madde gereğince Anayasanın 174. maddesinde yer alan İnkılap Kanunlarına aykırı bir şekilde yayın yapılamayacağı, Anayasanın 174. maddesinde sayılan İnkılap Kanunları arasında 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve tatbiki Hakkındaki Kanunun da bulunduğunu açıkladı.
DTP ile ilgili olarak da mahkeme, 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunun 81/c maddesinde tanımlanan şu düzenlemeyi hatırlattı:
"Tüzük ve programlarının yazımı ve yayımlanmasında kongrelerde açık ve kapalı salon toplantılarında, mitinglerde ve propagandalarda Türkçe'den başka dil kullanılamaz. Türkçe'den başka dillerde yazılan pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanılmaz ve dağıtılamaz, bu eylem ve işlemlerin başkaları tarafından da yapılmasına kayıtsız kalamazlar. Ancak tüzük ve programlarının kanunla yasaklanmış diller dışındaki yabancı bir dile çevrilmesi mümkündür."
Yasa ne diyor?
Basın Kanunu'nun "El koyma, dağıtım ve satış yasağı" başlıklı 25. maddesine göre, "Soruşturma için sübut vasıtası olarak her türlü basılmış eserin en fazla üç adedine Cumhuriyet savcısı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kolluk el koyabilir.
"Soruşturma veya kovuşturmanın başlatılmış olması şartıyla 25.7.1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda, Anayasanın 174 üncü maddesinde yer alan inkılap kanunlarında, 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 146. maddesinin ikinci fıkrasında, 153. maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında, 155. maddesinde, 311. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, 312. maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarında, 312/a maddesinde ve 12.4.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7. maddesinin ikinci ve beşinci fıkralarında öngörülen suçlarla ilgili olarak basılmış eserlerin tamamına hâkim kararıyla el konulabilir." (EÖ/KÖ)