Mehmet Ağar'ın Susurluk davası kapsamında Emniyet müdürü olduğu dönemde "silahlı örgüt kurmak" suçlamasıyla yargılandığı dava ertelendi.
Mahkeme 1993-94'te İstanbul'da Devrimci Sol'a yönelik polis operasyonlarında öldürülen İbrahim Yalçın Arıkan ve Nurten Demir'in yakınlarının müdahillik talebini reddetti.
Eşi Savaş Buldan'ın öldürülmesiyle ilgili olarak davaya müdahil olmak isteyen milletvekili Pervin Buldan da, partisi Demokratik toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması nedeniyle gerekli belgeleri hazırlayamadığını söyledi ve süre istedi. Mahkeme bu talebi kabul etti.
2007'de seçilemeyince dokunulmazlığı kalkan ve 11 Kasım 2008'de yargılanmaya başlayan Ağar dünkü duruşmaya da katılmadı. Dava 11 Şubat 2010'a ertelendi.
"Daha 994 hakkımız var"
Arıkan, 24 Mart 1993'te Bahçelievler'de, Demir de 14 Temmuz 1992'de Kasımpaşa'da düzenlenen polis operasyonlarında öldürüldü. Çağdaş Hukukçular Derneği'nden (ÇHD) Avukat Selçuk Kozağaçlı, operasyonlar nedeniyle Ayhan Çarkın'ın da arasında yer aldığı kişilerin yargılandıklarını hatırlattı; olayların "çetenin tipik suç işleme biçimiyle örtüştüğünü" söyledi.
"Bir kolluk operasyonu gibi suç işleniyor. Üst düzey kamu görevlileri olayı örtbas ediyor. İki beraat kararına ilişkin soruşturmalar çete tarafından yapılmış ve deliller karartılmış. Mahkeme beraat kararı vermek durumunda kalmış."
Ağar'ın, ''bin operasyon yaptık'' dediğini hatırlatan Kozağaçlı, dava başından bu yana altıncı kez müdahillik talebinde bulunduklarını söyledi, ''Daha 994 müdahillik talebi hakkımız var'' dedi.
Susurluk
Meclis'in Susurluk raporunda Ağar'la ilgili şu saptamalar yer alıyordu:
* Susurluk kazasında Çatlı'nın üzerinde bulunan pasaport ve silahların Mehmet Ağar ve dönemin Özel Harekat Daire Başkan Vekili olan İbrahim Şahin'in talimatlarıyla ve bilgileri dahilinde verildiği.
* Ömer Lütfü Topal'ın cinayet zanlıları üç polis Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy ve Oğuz Yorulmaz'ın gözaltında oldukları İstanbul'dan Ankara'ya nakledilmeleri ve yüzeysel bir incelemeyle serbest bırakılmalarının Ağar'ın talimatıyla gerçekleştiği.
Ağar, 1992'de Erzurum Valisi, 1993 Temmuz'unda Emniyet Genel Müdürü olmuştu. Aralık 1995'te Doğru Yol Partisi'nden milletvekili seçilmiş, Mart-Haziran 1996 arasında Adalet Bakanlığı, Haziran-Kasım 1996 arasında da İçişleri Bakanlığı yapmıştı.(EÜ)