Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki Çaldağı'na nikel madeni kurmak isteyen şirkete ormanlık alan tahsis eden izin iptal oldu.
Dava avukatlarından Arif Ali Cangı, Manisa İdare Mahkemesi'nin 30 Nisan'da aldığı kararla, SARDES madencilik şirketinin bölgedeki 2 bin ağacı kesmesi ve uol açacağı çevre yıkımının şimdilik önüne geçildiğini söylüyor.
Manisa İdare Mahkemesi, maden şirketlerine izin verilmesini Bakanlar Kurulu yönetmeliğine bağlayan düzenlemelerin iptal edilmesiyle SARDES şirketine verilen iznin de geçersizleştiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi bu düzenlemenin önünü açan yasa değişikliğini iptal etmiş, Danıştay da Bakanlar Kurulu yönetmeliğini ve daha sonra bu yönetmelikte yapılan değişiklikleri durdurmuştu.
SARDES madenciliğe orman alanı tahsisi Mart 2009'da yapılmıştı. Davayı şirkete karşı Turgutlu ve İzmirlili çevre hakkı savunucuları ve yurttaşlar açmıştı.
Cangı'nın verdiği bilgiye göre şirket bu kararı Danıştay'da temyiz ediyor. Danıştay'da şirketin madencilik yapmasını uygun bulan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptal edilmesi için açılan bir dava daha karar bekliyor. Ancak Cangı, hükümetin hazırladığı yeni maden yasası değişikliğinin maden şirketleri lehine düzenlemeler içerdiğini, parlamentodaki muhalefetin bu yasaya karşı çıkması gerektiğini söyledi.
Turgutlu Yankı gazetesinin haberine göre, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili Ahmet Orhan "Bu karar bir örnek teşkil ediyor. Vahşi madenciliğe karşı yapılan bu mücadele çok büyük bir alkışı hak ediyor" dedi.
Eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Hasan Ören "bu karşı kararda Adalet ve Kalkınma Partilisi (AKP), CHP'lisi, MHP'lisi, çevre dernekleri, Turgutlulu yurttaşlar, herkesin emeği var" dedi.
"Maden bölgede tarımı yok eder"
TEMA Vakfı ve Turgutlu Çevre Platformu'nun 15 Nisan tarihli metnine göre, Britanya merkezli European Nickel PLC'nin Türkiye'de kurduğu şirket nikel madeni işletmeye geçerse, toprağa, suya, havaya, tüm ekosisteme zarar verecek, kesilecek ağaçlar ve tahrip edilecek orman nedeniyle erozyon, heyelan ve sel tehlikesi tetiklenecek .
Orman alanında, açıkta, 15 milyon ton sülfürik asit kullanılacak. Manisa'dan İzmir'e, Gediz, Foça ve Menemen ovalarına kadar geniş bir alanda tarım topraklarını yok edecek . Sülfürik asit sisi yağışlarla toprağa ve tarım ürünlerine karışacak.
İşletme günde 12 bin ton su kullanacak. Gediz'den ve yaz döneminde yeraltı su kaynaklarından alınacak.
Çevreyi olumsuz etkileyecek unsurlardan biri de cevherin içindeki krom. 750 bin ton krom kütlesi sülfürik asit uyarımına maruz kalacak.
Nikel madeni için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 336,91 hektar orman alanı tahsis edildi. Maden açılırsa yeni alınacak izinlerle bu alan 1.831 hektara ulaşacaktır. Bu alanda 2 milyona yakın ağaç ve fidan bulunuyor. Açık arazide yapılması planlanan madencilik faaliyetleri nedeniyle öngörülen 300 binden çok daha fazla ağaç kesilecek. (TK)