Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), adil yargılanma hakkı ihlaliyle ilgili bir başvuruyu bugün sonuçlandırdı, Türkiye başvurucu M.T.B.’ye toplam 7 bin 200 Euro tazminat ödemeye mahkum oldu.
M.T.B., kendisinin yokluğunda görülen ve yine yokluğundan hükmün açıklandığı mahkeme süreciyle ilgili, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6/1. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ifade ederek AİHM’e başvurmuştu.
Başvurusunda, hükmün açıklanmasının ardından, kararın yüzüne okunması için de bir duruşma yapılmadığını belirtmişti.
Hükmü iki yıl sonra polis baskınıyla öğrendi
M.T.B. Ekim 2004’te karşılıksız çek yazmak suçlamasından suçlu bulundu ve para cezasına mahkum edildi.
Dava sanık M.T.B.’nin yokluğunda görülmüş ve mahkeme kararı da yine onun yokluğunda açıklanmıştı. Tebligat ise, o tarihte M.T.B.’nin ayrılmış olduğu ve karşılıksız çekin üzerinde yazan adresteki eski işyerine gönderildi.
Dolayısıyla M.T.B. hakkındaki hükmü ancak iki yıl sonra, evine polis baskını düzenlenmesiyle öğrenebildi. Polis M.T.B. hakkındaki yakalama emriyle evine gelerek onu polis merkezine götürdü. Burada kendisine, para cezasını ödemezse cezasının hapse çevrileceği ifade edildi.
M.T.B. mahkeme kararına itiraz etti ancak itirazları reddedildi. Temyiz mahkemeleri, cezanın kanunla uyumlu olduğuna hükmetti.
Bunun üzerine AİHM’e başvuru yaptı. Başvurusunda, mahkemenin kendi adresini bulmak için çaba sarfetmediğini, hakkındaki cezanın adil olmadığını ve kendisinin yokluğunda mahkemenin kendisi hakkında karar verdiğini belirtti. Bu şekilde de temyiz hakkının ve adaletin tecelli etme olasılığının ortadan kalktığını ifade etti.
AİHM kararını bugün açıkladı, M.T.B.’nin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Türkiye 4 bin Euro manevi tazminat ile 2 bin 200 Euro mahkeme masrafı ödemeye mahkum oldu.
Bir yılda 46 adil yargılanma hakkı ihlali
AİHM’in 2017 faaliyet raporuna göre, geçen yıl Türkiye’den yapılan başvurularda toplam 116 karar alındı.
Türkiye’yle ilgili kararlarda yer alan hak ihlalleri ve karar sayılarına göre, 2017’de 46 kez adil yargılanma hakkı ihlali kararı verildi. (AS)