Eskişehir Odunpazarı Havacılar İlköğretim Okulu öğrencisi Nazlı Şirin El, tüm derslerinin pekiyi olmasına rağmen Din Kültür ve Ahlak Bilgisi dersine girmediği için karnesinde, devamsızlıktan 1 notu verildi.
Nazlı Şirin El'in babası Hüseyin El, kızının Ankara 1'inci İdare Mahkemesi'nin kararıyla Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulduğunu bildirerek, bir dilekçe yazıp söz konusu mahkeme kararıyla birlikte Odunpazarı İlçe kaymakamlığı ile ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu.
Eskişehir Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, Nazlı Şirin El'in Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine girmediği için e-okul sisteminin öğrencinin bu dersine otomatik olarak 1 notunu verdiğini söyledi. Mahkeme kararının resmi olarak henüz kendilerine ulaşmadığını da belirten Ceylan, "Buna rağmen babanın dilekçesiyle birlikte ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verdiği mahkeme kararının fotokopisini kabul ettik. Öğrencimizi mahkeme kararıyla bu dersten muaf sayarak bir üst sınıfa geçmesini kararlaştırdık. E-okul sistemine de bu öğrencimizin din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulduğu ibaresini koydurduk" dedi.
Havacılar İlköğretim Okulu'na Nazlı Şirin El ve babası Hüseyin El ile birlikte giden Eğitim Hakları Derneği Eskişehir Şube Başkanı Ozan Devrim Yay, bir süre okul yetkilileriyle görüştü. Yay, okul çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Vali Yardımcısı Ekrem Ballı bize Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan ile görüştüğünü ve Nazlı Şirin El'in sınıfının geçirileceğini söylemişti. Şimdi okul müdürü ile görüştük. Öğrencimiz şu anda sınıfını geçmiş. Nazlı Şirin El, hak ettiği takdir belgesini de okuldan alacak" dedi.
2009'dan bugüne süren mücadele
Baba Hüseyin El, 2009-2010 öğretim yılının başında çocuğunun din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden muaf tutulması için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine dilekçeyle başvurdu.
Alevi kökenli olduğu halde nüfus müdürlüğünde 'hiçbir dine mensup olmadığını' beyan etmek zorunda kaldı.
Eskişehir Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı hakkında dava açtı. Mahkeme önce davayı reddedince bir üst mahkemeye itiraz etti. İki yıl uğraş sonucu davayı kazandı. Mahkeme ailenin talebini yerinde bularak, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır" kararını verdi.
Mahkeme kararından okul idaresi ve davalı kurumların haberi olmasına, Nazlı Şirin El'in ise 5. sınıfta bütün notları pekiyi olmasına rağmen sınıfta bırakıldığı iddia edildi. Şirin El, 4. sınıfta da takdirnameyi hak etmesine rağmen alamamış ve kurul kararıyla geçirilmişti. (HK)