Hrant Dink’in öldürüleceğine dair istihbarata rağmen önlem almayan dönemin Trabzon Jandarma komutanı olan Albay Ali Öz davasının İstanbul’da görülen ana davayla birleştirmesi talebi “iki dava arasında hukuki ve fiili bağlantı olmadığı” gerekçesiyle reddedildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararında, iki davayı birleştirmenin karar aşamasına gelen yargılamayı uzatacağını da söyledi.
Avukat Hakan Bakırcıoğlu, “Bu kararın anlamı, kamu görevlilerin bu sanıklarla birlikte yargılanmasının istenmemesi ve kamu görevlilerinin cezasız bırakılmasıdır” dedi. İki davanın mutlak suretle bağlantısı olduğunu söylerken, davaların birleştirilmesiyle sağlanacak fayda göz önünde bulundurulduğunda yargılama sürecinin uzamasının öneminin kalmadığını ifade etti.
“Cinayetin aydınlatılmamasına yol açan kararlardan biri”
Yargılama devam ederken iki davanın birleştirilmesi için defalarca talepte bulunduklarını hatırlatan avukat Bakırcıoğlu, bugün talebin davayı uzatabileceği gerekçesiyle reddedilmesinin hatalı olduğunu belirtti. “Davayı uzatacaksa da uzatsın, önemli olan davanın açığa çıkarılması ve kamu görevlilerinin bu davada yargılanabilmesidir” dedi.
Bakırcıoğlu şöyle konuştu:
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Hrant Dink cinayetine dair yürüttüğü soruşturmada Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ve Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinin cinayet öncesi ve sonrası suç teşkil eden birçok fiilini tespit etmiş ancak soruşturmayı derinleştirmemiş, delil toplamamış, Muhittin Zenit ayrık olmak üzere ifadelerini dahi almamıştı.
“20 Nisan 2007’de de soruşturma yapmadan, delil toplamadan bu görevlilerin Dink’in öldürülmesi eylemine ‘doğrudan doğruya iştiraklerinin bulunmadığı’ tespitinde bulunmuş ve eylemlerini ‘görevi ihmal veya suistimal’, ‘delillerin gizlenmesi-değiştirilmesi’ olarak tanımlamayı tercih etmişti. Yine İstanbul Savcılığı İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında da doğrudan soruşturma başlatmamıştı.
“Başsavcılık bu kararları ile esasen davanın sınırlarını belirlemiş, Dink cinayetine iştirak eden kamu görevlileri hakkında dava açmama yahut açılan davanın da görevi ihmal kapsamında tutulmasına yönelik bir tutum sergilemişti.
“İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi’nin cinayete iştirak eden Ali Öz hakkındaki davanın Mahkemelerinde birleştirilmesine muvafakat etmemesine yönelik kararı İstanbul Savcılığının 20 Nisan 2007 tarihli kararına paralel ve bu kararın devamı niteliğindendir.
“Birleştirmenin reddedilmesi, Dink cinayetine iştirak eden kamu görevlilerinin cezasız kalması ve cinayetin aydınlatılmamasına yol açan kararlardan biridir. Örgütlü yapının açığa çıkarılması, cinayete iştirak eden Öz’ün fiiline uygun ceza alabilmesi için iki dava birleştirilmeliydi.”
Ali Öz, görevi ihmal suçundan Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. (ÇT)