Yargıç Nuray Şakrak karar gerekçesinde, "kişinin suç işlediği-suçlu olduğunun ancak mahkemece verilmiş bir karar ile sabit olabileceğine, Karakaya'nın adli sicil ve arşiv kayıtlarında ismine rastlanmadığına, bu nedenle de suçlu olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığına" dikkat çekti.
“Tek başına suçlamayla suçluluk olmaz”
Gerekçeli kararında Anayasa'nın 38/4. maddesine atıfla "Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz" ilkesine vurgu yapılarak şu ifadeye yer verildi:
"Bir kişinin, bir grubun ya da bazı bilgi ve belgelerin başlı başına bir kişiyi suçlu ya da bir eylemi suç olarak belirlemesi, demokratik ve hukuk devletinde kabul edilemez. Bu durumda mahkememizce kesin hüküm ile suç işlendiği sabit olmayan bir kimsenin, 'işlediği bir suçun' ya da 'suçu işlediği için kendisinin' övülmesinin de mümkün olmayacağı; dolayısıyla yargılamaya konu olayda atılı suçun unsurlarının oluşmadığı sonucuna varılmıştır."
“Bunlar, çokseslilik, tolerans ve hoşgörü gerekleridir”
Kararda, anma töreni sırasında atılan, "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Ertuğrul yaşıyor, mücadele sürüyor" ve "Devrimci gençlik çizdiğiniz yolda" şeklindeki sloganlarının bir suçu övme niteliği taşımadığına işaret edildi.
"İfade özgürlüğü demokratik bir toplumun zorunlu temellerinden biri olup; toplumun ilerlemesi ve her bireyin özgüveni için gerekli temel şartlardan birini teşkil etmektedir. Bunlar, demokratik toplumun olmazsa olmaz 'çokseslilik', 'tolerans' ve 'hoşgörü' gerekleridir."
20 sanığa beşinci duruşmada beraat
16 Kasım’daki karar duruşmasında, Ceza Yasası'nın 215. maddesiyle yöneltilen "suçu ve suçluyu övmek" ile suçlanan 73 yaşındaki Ayşe Karakaya ve anma törenine katılan 19 kişi için “suç unsuru yok” demişti.
Müdahil avukatları da, duruşmada suçlamaları reddederek yargılamaya devam etmenin 73 yaşındaki Ayşe Karakaya’ya fiilen ceza vermek anlamına geldiğini ifade etmişlerdi.
"Ertuğrul ölmedi, mücadele sürüyor" sloganına dava
Ayşe Karakaya, Erol Karakaya, Fikret Erginbaş, Okan Esen, Hasan Gezer, Turgut Güler, Nazif Cengiz Kutlu, Süreyya Özdemir, Yasemin Erden, Edhem Sarıhan, Nurşen Karakaya, İsmail Fethi Eken, Metin Kocabıyık ve Mehmet Çiğerci yargılananlar arasındaydı.
Savcılık, bir Emniyet fezlekesine dayanarak Karakaya'nın 1977'de "jandarmayla çatışmaya girdiğini", dolayısıyla anma törenine katılıp "Ertuğrul ölmedi, mücadele sürüyor" sloganı atanların da "suçu ve suçluyu övdüğünü" iddia ediyordu. (EÖ/TK)