Zonguldak İdare Mahkemesi, sendikal eyleme katıldığı için memura verilen maaş kesme cezasını haksız buldu.
Geçen yıl 25 Kasım'da memur sendikalarının toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı hakkı için düzenlediği bir günlük iş bırakma eylemine katılan sağlık emekçisi Arzu Kara'ya, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yönetimi maaş kesme cezası vermişti.
Kara'nın şube yönetim kurulu üyesi de olduğu Türk Sağlık-Sen sendikası, bu cezaya itiraz etti. Mahkeme de cezayı iptal etti. Kararında "Savacının sendikal faaliyet kapsamında yapılan bir günlük iş bırakma eylemine katılmasının disiplin suçu oluşturması söz konusu olmadığından, disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle davacı hakkında tesis olunan işlemde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır" dedi.
Kara, daha sonra, kesilen 79 liranın da hesabına yatırıldığını bildirdi.
Yetkililer emekçileri yanıltarak korkutmaya çalışıyor
Başbakan Recep tayyip Erdoğan başta olmak üzere, valilerin de dahil olduğu yetkililer, hemen her iş bırakma eylemi öncesinde "ceza" tehdidini gündeme getirerek emekçileri yıldırmaya çalışıyor. Ancak Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ve Danıştay'ın kararları emekçilerin bu hakkını çoktan onamış durumda.
Danıştay 12. Dairesi, 2005'te, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyelerinden birine iş bırakma eylemine katıldığı için verilen "aylıktan kesme" cezasını bozmuş ve bunun sendikal faaliyetler kapsamında olduğu için "mazeret kapsamında" değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmişti.
AİHM kararları
AİHM de bu yıl verdiği bir kararda, Enerji Yapı-Yol Sendikası üyelerine toplu sözleşme hakkı için greve katılmaları nedeniyle verilen cezalar üzerine Türkiye'yi "sendikal örgütlenmeyi engellediği" için mahkum etmişti.
AİHM, bir başka kararında sendikacı Erhan Karaçay'a sendika eylemine katıldığı için verilen cezayı haksız bulmuş ve iki yıl önce Türkiye'yi mahkum etmişti.(TK)