İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Soruşturması'yla ilgili kaleme alınan ikinci ve üçüncü iddianameleri birleştirme kararı aldı. İki iddianamenin birleştirilmesiyle 108 sanık birlikte yargılanacak.
Mahkeme, 20 Temmuz'da ikinci Ergenekon yargılamasına neden olan iddianameyle 16 Temmuz'da kaleme alınan üçüncü iddianameyi birleştirerek, davaya 7 Eylül'de (Pazartesi) devam edilmesine karar verdi.
Aygün ve Temiz tutuklanmayacak
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, dün (6 Ağustos) görülen duruşmada sonunda, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in 20 Temmuz'daki duruşmada ilettiği iki önemli talebi de kabul etmedi.
Pekgüzel, sağlık durumları gerekçe gösterilerek tahliye edilen emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'a ilişkin Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istenmesi ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ve avukat Levent Temiz'in tutuklanmalarını istiyordu.
Mahkeme, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu ve mahkeme heyetinin reddedilmesi taleplerini geri çevirmesinden ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de aynı yönde karar vermesinden sonra, dün de savcının bu iki talebini yerinde görmedi. Aygün ve Temiz'in tutuklanmasına gerek görülmemesine, "sanıklarla ilgili yapılan itiraz üzerine verilen heyet kararlarının içerikleri dikkate alınarak" hükmedildi.
Mahkeme, birleştirme gerekçesini, ''İddianamedeki anlatımlar, birleştirme yönündeki savcılık talebi, davaların birlikte yürütülmesinde hukuki menfaat bulunması ve usul ekonomisi'' olarak açıkladı.
12 tutuklu ve 21 tutuksuz sanık katıldı
Ntvmsnbc.com sitesine göre Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde dün görülen duruşmaya 56 sanıktan Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve eski Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ve 12 tutuklu daha katıldı.
Duruşmaya katılan tutuksuz 21 sanık içerisinde emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Sinan Aygün, Erol Mütercimler ve Merdan Yanardağ da vardı. Tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hastanede, Hüseyin Keskin de revirdeydi.
Duruşmada, tutuklu sanık Hasan Atilla Uğur ile tutuksuz sanıklar Muhammet Murat Avar, Siyami Yalçın ve Eren Mumcu'nun kimlik tespitleri yapıldı.
Cezaevi şartları eleştirildi
Balbay, savunmalarını hazırlamakta zorluk çektiklerini, 28 Temmuz'dan beri cezaevinde elektriklerin sürekli kesildiğini, günde sadece bir saat televizyon izleyebildiklerini ifade ederek, "Adaleti mumla arıyoruz. Biz adaletin hızlı işlemesini istiyoruz. Savunmamızı yapmak ve iddialara yanıt vermek istiyoruz'' dedi; davaların birleştirilmesinin bilgi kirliliğine yol açacağını savundu.
Tutuklu sanık avukat Emcet Olcaytu, cezaevinde şartlarını eleştirdi: Elektrikler yok, su yok, buzdolabında ilaçlarımızı bile saklayamıyoruz". Duruşma tutanağında adının "Tuncay Güney" olarak yazılmasını eleştiren Tuncay Özkan da ''İddianamede göremedim, suçumu öğrenmek istiyorum. Akşam evde rahat uyumak istiyorsanız, suçumu söyleyin" dedi.
Başkan Şengün'e bilirkişi atayıp atamadığını soran Özkan, ''280. klasörde 'Ergenekon terör örgütü PKK ile bağlantılı' deniyor. 'Operasyon' adlı kitabımı yazarken Öcalan'ın avukatıyla görüştüm ama ben PKK'lı değilim" dedi.
Tutuklu sanık Levent Ersöz'ün avukatı Ali Rıza Dizdar da gizli tanık 'Ahmet Faruk'un sanık Yüksel Dilsiz olduğunu savunarak bu kişinin salondan dışarı çıkarılmasını talep etti. Bunun üzerinde mahkeme, gizli tanığın kimliğini açıkladığı gerekçesiyle Dizdar hakkında suç duyurusunda bulundu.
Mahkeme, önceki gün 19 Mayıs Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ve Muhterem Bağcı'nın tahliyelerine karar vermişti. (EÖ)