Halkla ilişkiler uzmanı Sırma Oya Tekvar Geray'ın "evlilikle değişen kimliğini ve kütüğünü yeniden kazanmak" üzere açtığı davanın ilk duruşmasında mahkeme red kararı verdi. Kararı "yargısız infaz" diye değerlendiren Tekvar, "Evlilikle kadının soyadının değişmesinin açık bir ayrımcılık göstergesi olduğunu kadınlar fark etmeli" dedi.
17 Ekim 2009'da Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dekanlığı yapan Prof. Dr. Haluk Geray ile evlenen Sırma Oya Tekvar, evlilik nedeniyle rızası olmadan kendi soyadının yanında Geray soyadını da taşımak zorunda kaldığını anlattı.
Eşi Haluk Geray'ın da evlenme başvurusunda kendisinin de eşinin Tekvar soyadını alarak eşiyle beraber çift soyadı taşıyabileceğini bildirdiğini belirten Oya Tekvar, Türk Medeni Kanunu'nda eşlerin soyadını birlikte seçmelerine olanak sağlayacak irade özgürlüğüne yer vermeyen emredici hüküm nedeniyle bu isteğin gerekçesiz olarak reddedildiğini de söyledi.
"Kadın kocasının soyadını taşımakla yükümlüdür"
Bugün (16 Aralık) Ankara 2. Aile Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasında Tekvar'ın talebi mahkemece reddedildi. Red gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
"4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 187. maddesi 'Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır, ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvurusuyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir' hükmündedir.
Medeni kanunun 187. maddesi uyarınca evli kadınların kocalarının soyadını taşıması bir yükümlülük olduğu gibi aynı zamanda onlara kanunun tanıdığı bir hak olarak nitelendirilmelidir. Nitekim, hak olduğu içindir ki kimse evli bir kadının kocasının soyadını taşımasına itiraz edemez. Evlilik devam ettiği sürece evli kadın, kocasının soyadını taşımakla yükümlü olup, evliliği sona ermedikçe soyadını değiştiremez."
Tekvar, duruşma sonrası bianet'e yaptığı açıklamada, hakimin tutumunu "yargısız infaz" olarak değerlendirdi. Duruşmada dinlenmesine dahi gerek görülmediğini belirten Tekvar, şöyle konuştu:
"Ben bu mücadelenin sadece kişisel bir dava olarak kalmasını değil, toplumsal boyutta bir bilinç yaratmasını arzu ediyorum. Evlilikle kadının soyadının değişmesi açık bir ayrımcılık göstergesi olduğunu kadınlar fark etmeli."
Yakınlarından tepki alıp almadığıyla ilgili soruyu ise Tekvar, duruşmaya kendisine destek vermek için babasının da katıldığını söyleyerek yanıtladı.
İlk emsal karar
Tekvar'ın avukatı Alev Yıldız da kanunu değiştirmeye yönelik bir girişimde bulunacaklarını söyledi. Yıldız, soyadıyla ilgili açılan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitmeden kazanılan ilk dava olma özelliğini taşıyan ODTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Ebru Voyvoda davasının da avukatlığını yapmıştı.(BT)