Adana’da mahkeme Eğitim Sen üyesi Yalçın Alçiçek’e Gezi eylemlerine katılması nedeniyle verilen uyarı cezasını iptal etti.
Adana 1. İdare Mahkemesi kararında Alçiçek’in cebir ve şiddet içermeyen toplantı ve yürüyüşe katılmasını hem İç hukukun bir parçası olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Dernek kurma ve toplantı özgürlüğü”nün düzenlediği maddede belirtilen “asayişi bozmayan toplantılara katılma” olarak kabul edilmesi, hem de demokratik bir hak olan sendikal faaliyet kapsamında değerlendirilmesinin gerektiğini belirtti.
“Devlet memuruna yakışmayan davranış”
Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Haziran 2013’te, Eğitim Sen’in çağrısı üzerine yapılan Gezi Parkı eylemlerine katılan 13 öğretmen hakkında idari soruşturma başlattı.
Soruşturma sonucunda sendika üyelerine 657 sayılı Kanunun “Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak” maddesi kapsamında uyarı cezası verildi. Çukurova Kaymakamlığı 16 Aralık’ta kararı onadı.
İptal başvurusu
Alçiçek, kararının iptali istemiyle mahkemeye başvurdu.
Başvurusunda üyesi olduğu sendikanın çağrısı üzerine demokratik ve barışçıl eylemlere katıldığı, hiçbir kamu malına zarar vermediği gibi kamu düzenini bozucu herhangi bir faaliyette bulunmadığı, gerek iç hukuku gerek uluslararası mevzuatta koruma altına alınan demokratik hakkını kullandığı, işlemin mevzuata aykırı olduğunu iddia etti.
Adana 1. İdare Mahkemesi 4 Kasım'daki kararında Alçiçek hakkında verilen uyarı cezasının iptaline karar verdi.
Kararda demokratik hak vurgusu
Kararda, AİHS’nin “Dernek kurma ve toplantı özgürlüğü”nü düzenlediği maddesine yer verildi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin sendika çağrısıyla katıldıkları eyleme ilişkin uyarı cezasına dair ihlal verdiği 15 Eylül 2009 tarihli karar da hatırlatıldı.
Mahkeme uyarı cezası verilmesinin hukuka uygun olmadığına ve iptaline karar verdi. (BK)