Köylülerin avukatı Şehrazat Mercan, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının yaklaşık 1,5 yıl önce başlattıkları hukuk mücadelesinde önemli bir kazanım olduğunu belirtti ve dava sonucundan da umutlu olduklarını söyledi.
"Bilir kişi raporları ve üniversite öğretim üyeleri burada çöplük yapılmasına olanak olmadığını açıkladılar. Mahkemenin de bu karar doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararı vermesini bekliyorduk. Sonunda karar lehimize çıktı. Bu aşamadan sonra belediyenin itiraz edip etmeyeceğini bekleyeceğiz ve ona göre hareket edeceğiz. Bu çok ciddi bilimsel bir rapor ve belediyenin de bu doğrultuda hareket ederek bu tesisi kurmak için yeni yerler bakması gerekiyor."
"Asıl mücadelemiz bundan sonra başlıyor"
Develi Köylüleri Komite Başkanı Muhittin Bektaş ve Komite Basın Sözcüsü Hüseyin Özsavran, tüm siyasi baskılara rağmen haklı olduklarının bu karar ile bir kez daha doğrulandığını söylediler.
Özsavran, "Asıl mücadelemiz bundan sonra başlıyor. Bizim bu haklı davamıza inanmak istemeyenlere mahkeme kararı gereken cevabı vermiştir. Biz bu yola 7'den 70 hepimiz baş koyduk. İşimizi, aşımızı, kundaktaki bebeğimizi, ahırdaki hayvanlarımızı bıraktık" dedi.
"Belediye karara saygı duymalı"
Develililer adına konuşan Mehmet Sivrikaya, Develi ve Koldere köylüleri olarak 5 bin kişi referanduma gittiklerini, sandıkta "çöpe hayır" dediklerini hatırlatarak, belediyenin mahkemenin kararına saygı duyması gerektiğini belirtti.
Develi köylülerine eylemlerinde destek veren aktivist Oktay Konyar ise, Manisa Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının sevindirici olduğunu ve bu mücadelenin hukuk literatürüne geçeceğini ifade etti.
Manisa Merkez ilçe, Saruhanlı, Koldere, Mütevelli, Halitpaşa, Alibeyli belediyelerince ortaklaşa kullanılacak olan ve Develi Köyü'nün güneydoğusunda yer alan mera alanına yapılması planlanan çöp toplama ve katı atık depolama tesisi kurulmasını engellemek için mücadele başlatan Develi köylüleri, sonunda .
2 Şubat 2005'te Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar'ın makamında bir araya gelen Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, Koldere Belediye Başkanı Serdar Yıldırım, Halitpaşa Belediye Başkanı Recep Şahin, Mütevelli Belediye Başkanı Hasan Topçu ve Alibeyli Belediye Başkanı Salih Karagül, Develi Köyü yakınındaki yeni çöp depolama alanı için hazırlanan protokole imza attı.
Bunun üzerine harekete geçen Develi Köylüleri mera alanlarının çöplük olmaması için her türlü demokratik ve barışçıl eylemi kullanarak seslerini yükseltiler.
Develililer, Konyar'a ve çöp davasına sahip çıktı
6 Nisan 2005'te Develi ve çevredeki 4 köyden traktörleriyle gelen köylüler merada toplandı. Manisa Belediyesi, Saruhanlı İlçe Belediyesi ile yakın çevredeki 4 belde belediyesinin, Saruhanlı'ya bağlı Develi köyü yakınlarında mera olarak kullanılan alanın bir kısmını yeni çöp depolama alanı olarak kabul ederek imzaladıkları protokole karşı çıkan genç, yaşlı, kadın, çocuk yüzlerce köylü, belediyelerin çöp alanı olarak kararlaştırdıkları alanda "Verdiğimiz oylar çöp olarak geri döndü", "Buraya uzanan eller kırılsın", "Çöplük değil sağlıklı çevre istiyoruz" diye haykırdı.
13 Mayıs 2006'ta Develi köylüleri katı atık bertaraf tesisini istemediklerini göstermek için referandum düzenledi, 29 Mayıs 2006'da ise binlerce Develi sakini köyden Manisa merkeze kadar ellerinde meşalelerle yürüdü.
Bütün bu eylem zinciri içerisinde kimileri Develi köylülerinin bu durumu abarttığını, sadece hukuki mücadele yürüterek sonucu beklemeleri gerektiğini söyledi. Çevre eylemlerine verdiği desteklerle tanına Oktay Konyar'ı bölücülükle suçlayarak, konuyu çevre katliamından farklı yerlere çekenleri karşılarına alan Develililer yılmadı. Yerel basında, siyasi kesimlerde, hatta köşe yazılarında bile aktivist Oktay Konyar nedeniyle tepki gören Develi köylüleri, o günler de bile hem haklarına hem de Konyar'a sahip çıktılar.
Sivil inisiyatif haklarını kullanan Develi köylüleri, 25 Kasım 2005'te başlattıkları hukuk mücadelelerine eylemleriyle de destek vermeyi sürdürdüler.
"Develi tesis için uygun yer değil"
Köylülerin yürütmenin durdurulması için Manisa İdare Mahkemesi'ne 25 Kasım 2005'te 2005/1433 numaralı dosyayla açtıkları davada, 5 ay sonra 1 Nisan 2006'da bölgeye gidilerek keşifte bulunuldu. 31 Mayıs'ta bilirkişi raporunu açıklayarak, "Bu bölge çöp depolama alanı olamaz. Merayı öldürür, köye de çok yakın" dedi.
Attıkları her adımı her gelişmeyi kamuoyuyla paylaşan Develi Köylüleri, 5 Haziran'da da bilirkişi raporunun sonucu açıkladı. Manisa Manolya Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasında Avukat Şehrazat Mercan eşliğinde Develi Köyü Muhtarı Hüseyin Göksu, azalar İbrahim Karabulut, Halil Kiraz, Ömer Arıtaş ve köy halkından Hikmet Kartal, bilirkişi raporunun Develi köylüleri lehine çıktığını belirttiler.
Bilirkişi raporu köylüleri destekledi
Çöp toplama ve katı atık depolama tesisi için seçilen Develi Köyü'ndeki yerle ilgili Manisa İdare Mahkemesi'ne açtıkları dava sürecinde 4 Nisan 2006'da bilirkişi heyetinin bir keşif yaptığını kaydeden Avukat Şehrazat Mercan, tesisin kurulacağı alanın uygun olup olmadığını belirlemek üzere yapılan keşif sonucunda hazırlanan raporun köylülerin iddialarını desteklediğini söyledi.
Mercan, "Bu raporda seçilen yerin doğru olmadığı kararına varılmış, bilirkişi heyeti bu doğrultuda görüş beyan etmiştir. Raporda uzaydan çekilen uydu fotoğraflarına da yer veriliyor. Projede bin 300 metre görünen uzaklık yer yer 500 metreye düşüyor. Kriterin bin metre olduğu belirtiliyor. Bu kriter sağlanmadığı için bu tesisin buraya kurulamayacağına, buranın bu tesisin kurulması için uygun yer olmadığına karar verildi" dedi.
Develi Köyü Muhtarı Hüseyin Göksu, köye çok yakın bir alanda kurulması planlanan tesisin köylünün geçim kaynaklarını etkileyeceğini belirterek, "Tesisin kurulacağı bölgedeki dereler ve Gediz Nehri de olumsuz etkilenecek. Köyümüzün verimli topraklarını olumsuz yönde etkileyecek bu tesisin köyümüze kurulmasını istemiyoruz" sözleriyle kararlılıklarını bir kez daha ortaya koymuştu.
Bilirkişi raporunun açıklanmasından sonra 6 ay boyunca mahkemenin kararını bekleyen Develi köylüleri bu arada da boş durmadı. 15 Haziran 2006'da Develili kadınlar, Manisa Belediye binasının önünü süpürdü, 14 Ağustos 2006'da köylüler Manisa Tren Garı'ndan il merkezine yürüyüp, Vali Refik Arslan Öztürk ile görüştü.
18 Ağustos 2006'da Koldere halkından destek isteyen Develiler, 17 Eylül 2006'da da Koldere'deki referandumda bir kez daha 'Çöpe Hayır' dedi.(BEU/KÖ)