Gözaltına alınmasına ve hakkında dava açılmasına neden olduğunu ileri sürdüğü Gerger Savcısı Sadullah Ovacıklı ile ilgili yayınlar nedeniyle tutuklanan Gerger Fırat gazetesi sahibi Hacı Boğatekin, bugün (30 Mayıs) ilk kez hakim karşısına çıkarıldı.
Mahkeme, sanığa isnat edilen suçların öngördüğü cezaları, kuvvetli suç şüphesinin bulunmasını, sanığın kaçma ve saklanma şüphesi olduğunu gerekçe göstererek gazetecinin tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Gerger Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlayan davada biri savcılık katibi, biri çaycı, altısı da polis olmak üzere sekiz tanık dinlendi. 30 Haziran olarak belirlenen gelecek duruşmadaysa gazetecinin oğlu Özgür Boğatekin'in de aralarında bulunduğu üç kişi dinlenecek.
Davada sanık olarak yer alan diğer gazeteci Cumali Badur hakkında dava açıldığını duruşmadan iki gün önce yayınlanan haberlerden öğrenmesine ve kendisine duruşma tebliği yapılmamasına rağmen sabah saatlerinde polis tarafından zorla ve tartaklanarak Adliye'ye getirildi.
Boğatekin'i beş avukat temsil etti
Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) temsilcisi avukat Taylan Tanay, Adıyaman Barosu avukatlarından Osman Süzen'in de bulunduğu beş avukat 47 gündür Kahta Cezaevi'nde bulunan Boğatekin'i temsil ettiler.
Duruşmada söz verilen tutuklu sanık Boğatekin, Savcı Ovacıklı'nın şahsına ait özel internet sitesinin tasarım işlerini Nur Asya Şirketler Grubu'nun yaptığını ve bu grubun Fethullah Gülen'e yakınlığı olduğu iddialarını hatırlattı. Boğatekin, tutuklanmasına da neden olan bu iddiaların Adalet Müfettişi Hüseyin Alaybey tarafından da incelendiğini söyledi.
Mahkeme bu konuyla ilgili Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılarak söz konusu incelemenin ne aşamada olduğunu sormaya karar verdi.
"Boğatekin 288'den tutuklanan tek sanık"
Avukat Tanay "Keşke bütün bu tanıkların burada dinlenmesine gösterilen özen diğer sanık gazeteci Badur'a davanın tebliğ için gösterilseydi" dedi:
"Türkiye'de Boğatekin 'Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'ten tutuklanan tek sanık. Bunun Gerger Mahkemesi'nin itibarı açısından ne anlama geldiğini bilemem."
Duruşmada söz alan Cumhuriyet Savcısı Sedat Turan şartların oluşmadığını ileri süren müdahil avukatlara cevaben Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) kişinin tutuklanması için aranan şartların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 5. maddesine göre sanık için daha avantajlı olduğunu ileri sürdü.
Savcıya göre AİHM'de tutuklama için yeterli şüphe TCK'deyse kuvvetli şüphe aranıyor. Bu nedenle savcı gazetecinin tutukluluk halinin devamını istedi. Bu yönde karar alan mahkeme buna yedi gün içinde itiraz edilebileceğini söyledi.
Boğatekin'e destek vermek için Basın Konseyi adına Doğu ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı, Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi'nden Hanifi Altunok ve Metin Alan duruşmayı izledi. Boğatekin cezaevinden davet gönderdiği siyasi partilerden DTP'nin İl Başkanı Mehmet Doymaz Gerger'e gelirken CHP'nin temsilcisi yoktu.
"Feto ve Apo" makalesinden ifadesini almak isteyen savcının "Sen nasıl Fethullah Gülen Hazretleri Hoca efendiye Feto dersin. Çabuk Özür dile Yoksa seni yakarım" dediğini ileri süren ve ulusal gündeme taşıyan gazeteci, son olarak savcıya ait İnternet sitesinin tasarımının Nur Asya cemaatince yapıldığı iddia etmesi üzerine tutuklanmıştı. (GG)