haberin Kürtçesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde devam etti.
23. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM), bugün görülen bir dosyayı daha mahkeme bünyesinde görülen diğer akademisyen dosyalarıyla birleştirdi.
26. ACM'de avukatların Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) barış için akademisyenler dosyalarında vereceği kararın beklenmesi taleplerini değerlendiren mahkeme, karar aşamasına gelen dosyalarda sanık ve müdafilerine tekrar süre vererek AYM başvuru sonucunu beklemeye karar verdi.
AYM'ye yapılan başvurunun sonucunun beklenmesine daha önce 36. ACM ve 13. ACM heyetlerince karar verilmişti. Böylece üç mahkeme bu doğrultuda karar almış oldu.
TIKLAYIN - Bir Mahkeme Daha AYM'deki Başvurunun Sonucunu Bekleyecek
Duruşması görülenlerBugün dört ayrı mahkemede duruşmalar görüldü: 26. ACM: MSGSÜ'den Doç. Dr. Derya Fırat Şannan ve Yrd. Doç. Dr. Adil Emre Zeytinoğlu ile Bilgi Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Tuğçe Erçetin ve Öğr. Gör. Zeynep Altok'un dördüncü duruşmaları. 37. ACM: Kadir Has Üniversitesi'nden Arş Gör. Gizem Sayın'ın dördüncü; Anadolu Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ertuğrul Uzun'un birinci duruşmaları. 23. ACM: Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Meltem Toksöz'ün beşinci duruşması. 29. ACM: Bilgi Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Nazım Hikmet Richard Dikbaş'ın dördüncü duruşması. |
23. ACM
Duruşmada hazır bulunan Meltem Toksöz savunmasını sözlü ve yazılı olarak mahkemeye sundu.
TIKLAYIN - Meltem Toksöz’ün Beyanı
Ardından avukatı İnayet Aksu, ilk aşamada müvekkilinin derhal beraatine karar verilmesi talebinde bulundu. Ayrıca barış akademisyenlerince AYM’ye yapılan bireysel başvurunun sonucunun beklenmesini ve AYM’nin Ayşe Çelik kararının incelenmesini talep etti.
Birleştirme kararı
Mahkeme, dosyanın kendi bünyesindeki diğer akademisyen dosyalarıyla birleştirilmesine karar verdi. Birleşen dosyaların duruşması 5 Kasım’da görülecek.
26. ACM
1. duruşma
Derya Fırat Şannan duruşmaya katılmadı. Avukatı Dilek Söylemez, daha önce mütalaaya karşı süre istediğini ancak bu süre zarfında müvekkili ile görüşemediğini ve halihazırda yargı paketinin görüşülmekte olduğunu belirterek tekrar süre talebinde bulundu.
Mahkeme, sanık müdafine esasa karşı savunmasını yapması için son kez süre vererek duruşmayı 28 Kasım’a bıraktı.
2. duruşma
Adil Emre Zeytinoğlu duruşmaya katılmadı. Duruşma savcısı geçici süreyle görevlendirildiği gerekçesiyle esas hakkında mütalaasını sunmak için süre istedi.
Avukat Hafize Sabancı da barış akademisyenleri davalarını ilgilendireceğini belirterek yargı paketi görüşmelerinin beklenmesini istedi ve süre talebinde bulundu.
Mahkeme, esas hakkında mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar vererek duruşmayı 27 Kasım’a bıraktı.
3. ve 4. duruşmalar
Sanıklar Tuğçe Erçetin ve Zeynep Altol ile avukatları duruşmada hazır bulundu.
Duruşma savcısının önceki celsede sunduğu esas hakkında mütalaasını tekrar etmesinin ardından avukat Ali Deniz Ceylan AYM’nin barış için akademisyenler dosyalarıyla ilgili vereceği kararın ilgili dosyalar açısından bağlayıcı olacağını belirterek beklenmesini talep etti.
Mahkeme, mütalaaya karşı tekrar süre vererek her iki duruşmayı da 27 Kasım’a bıraktı.
29. ACM
Mahkeme başkanı: Özgür Erkan - Üyeler: Erhan Akman, İlayda Karaoğlu - Savcı: Ali Nazmi Dandin.
Sanık savunmasına geçilmeden önce söz alan avukat Arman Yılmaz, AYM'nin barış için akademisyenler dosyalarındaki bireysel başvuruları görüştüğünü hatırlatarak verilecek kararın ilgili dosya açısından da bağlayıcı olacağını söyledi. Kararın bekletici sebep olarak sayılmasını talep eden Arman müvekkili Nazım Dikbaş'ın savunmasının karardan sonraki aşamaya bırakılmasını istedi.
Mahkeme, "yargılamaya bir yenilik getirmeyeceği gibi yargılamanın sürüncemede bırakılması sonucunu doğuracağı" gerekçesiyle AYM kararının beklenmesi talebinin reddine karar verdi.
Ara kararın ardından savunması sorulan akademisyen Dikbaş, sözlerine Sivas katliamında hayatını kaybedenleri anarak başladı.
TIKLAYIN - Nazım Hikmet Richard Dikbaş'ın Beyanı
Savunmanın ardından duruşma savcısı, esas hakkında mütalaasını hazırlamak için dosyanın tarafına verilmesini istedi. Avukat Yılmaz, kovuşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerini mahkemeye sunarak yazılı savunmasını hazırlamak için süre talep etti.
Mahkeme ara kararında, "yargılamaya bir yenilik getirmeyeceği" gerekçesiyle kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini reddetti. Sanık ve müdafinin süre taleplerinin kabulüyle birlikte dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar verilerek duruşma 26 Kasım'a bırakıldı.
37. ACM
Mahkeme başkanı: Akın Gürlek - Üyeler: Ferhat Gülbağça, Erol Güngör - Savcı: Yavuz Şahin.
1. duruşma
Ertuğrul Uzun savunmasını yaptı. Uzun, Eskişehir’de ikamet ettiğini belirterek duruşmalardan vareste tutulmayı talep etti.
Avukat Fikret İlkiz, bu aşamada bir talepleri olmadığını belirterek müvekkilin savunmasına katıldıklarını belirtti.
Mahkeme, esas hakkında mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine, yazılı mütalaa sunulması durumunda duruşma günü beklenmeksizin sanık ve müdafine tebliğine, bir sonraki celseye kadar sanık ve müdafine son savunmalarını hazırlamak için süre verilmesine ve sanığın duruşmalardan vareste tutulmasının kabulüne karar vererek duruşmayı 17 Ekim’e bıraktı.
2. duruşma
Başkan: Neymiş bu organize suç
Duruşmada hazır bulunan Gizem Sayın mütalaadan sonra savunma yapacağını belirterek suçlamaları reddettiğini söyledi. Mahkeme başkanı Akın Gürlek, Sayın’a “Sürekli yazıp çiziyorsunuz sosyal medyada. Verdiğimiz yakalama kararı için organize suç demişsiniz. Neymiş bu organize suç” diye soru yöneltti.
TIKLAYIN - Barış Akademisyeni Hakkındaki Yakalama Kararına Karşı Dayanışma
Sayın “Dosyayla ilgili olmayan sorulara cevap vermiyorum” diye konuştu. Gürlek, “Pişmanlığınız var mı” diye sordu. Sayın pişman olmadığını, pişman olunacak bir şey yapmadığını söyledi.
Sorgunun ardından savunma için söz alan avukat Meriç Eyüboğlu mahkeme başkanına, “Müvekkilim oturabilir mi” diye sordu.
"Oturamaz, böyle uygun gördük"
Başkan Gürlek, “Oturamaz. Mahkememize karşı uygunsuz tavırlarından ötürü böyle uygun gördük” diye konuştu. Eyüboğlu, talebinin duruşma zaptına geçirilmesini istedi.
Talebi yazdıran başkan, Sayın’ın oturmasına karar verdi.
Ardından savunmasına başlayan Eyüboğlu, kovuşturmanın genişletilmesi, AYM’nin barış akademisyenleriyle ilgili vereceği kararın beklenmesi ve Ayşe Çelik kararının değerlendirilmesi taleplerinde bulundu.
"Oturma şekli lakayt" ihtarı
Eyüboğlu’nun savunması sırasında, Sayın’ın arkasını dönerek salondaki izleyicilerle konuştuğunu ileri süren başkan Gürlek, “Duruşmanın huzur ve disiplinine uymak zorundasınız” sözleriyle Sayın’a ihtar yaptı.
İhtarın zapta geçirildiği sırada başkan Gürlek Sayın’ı bu defa “oturma şekli” sebebiyle uyardı. Sayın’ın “bacak bacak üstüne atarak lakayt bir şekilde oturduğunu” belirterek “huzur ve disipline uymadığı takdirde duruşmadan çıkarılacağı” şeklinde bir kez daha ihtar etti.
Avukat Eyüboğlu söz alarak “Müvekkile karşı subjektif ve ön yargılı davranıyorsunuz. Arkasını dönmesini bile ihtar sebebi sayıyorsunuz” dedi. Başkan ise “Burası duruşma salonu, biz burada Türk milleti adına yargılama yapıyoruz. Kurallar var ve bunlara herkes uymak zorunda. Saygısızlık yapılmaz” diye konuştu ve Eyüboğlu’ndan savunmasını “toparlamasını” istedi.
Talepler reddedildi
Savunmanın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, “yargılamaya bir katkı sağlamayacağı” gerekçesiyle kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini reddetti. Esas hakkında mütalaasını hazırlaması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar verilerek duruşma 17 Ekim’e bırakıldı.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 2 Temmuz 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 637 oldu. 145 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 18 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 8 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 2 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün; 17 akademisyen 2 yıl 3 ay; 7 akademisyen 2 yıl 6 ay; 5 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 203 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. 36 kişinin cezası ertelenmedi203 kişi içerisinden 29 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 7 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 36 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi. İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararlarından cezası onanan Prof. Dr. Füsun Üstel 8 Mayıs'ta cezaevine girdi. Cezası ertelenmeyen akademisyenlerin isimleri şöyle: Ayşe Erzan, Özdemir Aktan, Nesrin Sungur Çakmak, Füsun Üstel, Büşra Ersanlı, Lütfiye Bozdağ, Şebnem Korur Fincancı, Özgür Müftüoğlu, Yonca Demir, Gençay Gürsoy, M.A., Alper Akyüz, Ahmet Bekmen, Nihan Aksakallı, Hülya Kirmanoğlu, İsmet Akça, Haydar Durak, İlkay Özkuralpli, Öznur Yaşar Diner, Remzi Orkun Güner, Esra Kaliber, Eda Aslı Şeran, Aysuda Kölemen, İlkay Yılmaz, Zeynep Tül Süalp, L.N., S.A., Gevher Gökçe, Çare Olgun Çalışkan, Nevin Zeynep Yelçe, Ali Kerem Saysel, Koray Çalışkan, S.I. Süreyya Topaloğlu, Ayşe Gül Altınay, Noemi Levy Aksu. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)