Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) Bilgi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ömer Turan, Doç. Dr. Nazan Haydari, Arş. Gör. Zeynep Yeşim Gökçe, yüksek lisans öğrencisi H.T., Sabancı Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Tuğba Yıldırım, MSGSÜ'den Doç. Dr. Begüm Özden Fırat, Amsterdam Üniversitesi'nden Dr. Aylin Kuryel ve Paris-Est Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Oturan'ın birleşen dosyalarının üçüncü duruşması görüldü.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Tekpınar ile Mardin Artuklu Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Necat Keskin’in ise ikinci duruşmaları görüldü.
Duruşmaya Paris-Est Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Oturan'ın katılmazken avukatlar mahkeme salonunda hazır bulundu.
Birleşen dosyada ilk olarak Aylin Kuryel söz aldı. Kuryel iddianameye karşı savunmasını sözlü olarak okudu, sonrasında ise yazılı halini mahkeme heyetine sundu. Kuryel HAGB’yi kabul ettiğini söyledi.
TIKLAYIN – Aylin Kuryel’in Beyanı
Kursey’in ardından söz alan Tuğba Yıldırım ise avukatı Meriç Eyüboğlu’nun rahatsızlığı dolayısıyla duruşmaya katılamadığını bu nedenle savunmasını avukatının da müdahil olduğu bir günde yapmak istediğini belirtti.
Dosyada HAGB beyanı eksik olan, Zeynep Yeşim Gökçe’nin de HAGB’yi kabul ettiğini belirtmesinden sonra avukatların beyanlarına geçildi.
Avukatlar AYM'nin Ayşe Öğretmen kararını hatırlattı
İlk olarak söz alan avukat kamuoyunca “Ayşe Öğretmen” diye bilenen Ayşe Çelik hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) vermiş olduğu kararı hatırlattı. AYM’nin, Ayşe Çelik'in ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmettiğini hatırlatan avukat “Anayasa Mahkemesi önemli bir karar verdi. Ayşe Öğretmen kararı, bu davayı da etkileyecek bir karar. Bildiri, süren olayları kendi bakış açısıyla eleştirmiştir. Bunun ifade özgürlüğü kapsamında olduğu nettir. Ayşe Öğretmen kararına da dayanarak bu davada da beraat koşulları oluşmuştur, beraat talep ediyoruz” diye konuştu.
Daha sonra söz alan avukat İnayet Aksu ise Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla ilgili olarak “Bu karar sadece içtihat deryasında işinize yarar diye çekilip getirilmiş bir karar değil. Çok özel değerlendirmeleri olan bir karar. Ve doğrudan bizim olayımızla ilgilidir. Sizlerin kararlarınızdaki gerekçelerin aynısı Ayşe Öğretmenin mahkumiyet kararında da var. AYM bunları elinin tersiyle iterek bir karar vermiştir” diye konuştu.
Hakim: Hep aynı kararı vereceğiz diye bir şey yok
Bu sırada hakim araya girerek verilen belgenin önemli olduğunu ve inceleyeceklerini söyledi. Mahkeme başkanı “Kararı dikkate alacağız, hep aynı kararı vereceğiz diye bir şey yok” şeklinde konuştu.
Savcının ara mütalaasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, mazeret nedeniyle beyanda bulunamayan akademisyenlerin birleştirilmiş davayı uzatacağı belirterek dosyanın ayrılmasına karar verdi.
Duruşmalar 1 Kasım 2019 bırakıldı.
Birleşik görülen dosyadan farklı olarak bugün görülen Mardin Artuklu Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Necat Keskin’in duruşmasında ise, Keskin ifade vermek için süre istediğini bildirdi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Tekpınar ise beyanını yazılı olarak mahkeme heyetine sundu. Her iki duruşmada ileri bir tarihe bırakıldı.
TIKLAYIN - Mustafa Tekpınar'ın Beyanı
Duruşma öncesi basın açıklaması
Barış için Akademisyenler duruşma öncesi İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında cezası kesinleşen Prof. Dr. Füsun Üstel ile pasaportu üzerindeki tahdite dair bilgi almak için gittiği Balıkesir'de tutuklanan Tuna Altınel’in bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
Basın açıklamasına CHP’li vekil Sezgin Tanrıkulu da katıldı.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 15 Mayıs 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 612 oldu. 136 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 18 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 8 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 2 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün; 17 akademisyen 2 yıl 3 ay; 6 akademisyen 2 yıl 6 ay; 4 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 192 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. 34 kişinin cezası ertelenmedi192 kişi içerisinden 28 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 6 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 34 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi. İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararlarından cezası onanan Prof. Dr. Füsun Üstel 8 Mayıs'ta cezaevine girdi. Cezası ertelenmeyen akademisyenlerin isimleri şöyle: Ayşe Erzan, Özdemir Aktan, Nesrin Sungur Çakmak, Füsun Üstel, Büşra Ersanlı, Lütfiye Bozdağ, Şebnem Korur Fincancı, Özgür Müftüoğlu, Yonca Demir, Gençay Gürsoy, M.A., Alper Akyüz, Ahmet Bekmen, Nihan Aksakallı, Hülya Kirmanoğlu, İsmet Akça, Haydar Durak, İlkay Özkuralpli, Öznur Yaşar Diner, Remzi Orkun Güner, Esra Kaliber, Eda Aslı Şeran, Aysuda Kölemen, İlkay Yılmaz, Zeynep Tül Süalp, L.N., S.A., Gevher Gökçe, Çare Olgun Çalışkan, Nevin Zeynep Yelçe, Ali Kerem Saysel, Koray Çalışkan, S.I. Süreyya Topaloğlu. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(HA)