Kayseri 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kayseri Deniz Postası internet sitesinin yayınlanmamış haberiyle ilgili önce “ihtiyati tedbir kararı” uyguladı. Haber sitesi karara itiraz edince yayınlayacakları haberi görmek istedi.
Kayseri Deniz Postası haber sitesi 19-20 Kasım tarihlerinde, özel bir sağlık kuruluşunda gerçekleşen bir olaya ilişkin haberlerini yayınlayacaklarını duyurdu. Haber 24 Kasım’da yayınlanacaktı, internet sitesinde yer alan sadece duyuruydu.
Yayınlanmamış habere durdurma
Kayseri Deniz Postası’nin imtiyaz sahibi Azim Deniz’in bianet’e verdiği bilgiye göre sağlık kuruluşu önce, henüz yayınlanmamış haberin yayınını durdurmak için mahkemeye başvurdu. Kayseri 6. Asliye Hukuk Mahkemesi de bir günde “ihtiyati tedbir durdurma” kararı verdi.
Hakimden yayınlanmamış haberi görme talebi
Kayseri Deniz Postası’nın karara itiraz etmesi üzerine, mahkeme bu sefer de kararını yeniden gözden geçirmek için henüz yayınlanmamış haberin bir kopyasının mahkemeye “ivedilikle gönderilmesini rica etti”.
Deniz: Haberimizi vermeyeceğiz
Haberi mahkemeye göndermeyeceklerini belirten Deniz bugün yaptıkları basın açıklamasında 1876 yılında yayımlanan sansür kararnamesiyle her türlü gazete ve matbuatın baskıdan önce sansür memurları tarafından kontrol edildiğini hatırlattı.
“1908 yılı 2. Abdulhamit zamanında 2. Meşrutiyetin ilan edildiği günün gecesinde gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını İKdam gazetesinin sahibi Ahmet Cevdet ile Sabah Gazetesi sahibi Mihran Efendi, gazetelerinin prova baskılarını vermeyerek geri çevirmiş ve “Gazeteler Hürdür, Sansür Yasaktır” demişlerdir. 24 Temmuz 1908 den beri sansürün kaldırılışı basın bayramı olarak kutlanmaktadır.
"Ülkemizin yeni Türkiye modelinde basın özgürlüğü iktidarları mutlu etmeyle eşdeğer hale gelmiştir.
“1908 yılında gazete provalarını sansür memurlarına teslim etmeyen Ahmet Cevdet ve Mihran efendiler gibi Deniz postası gazetesi çalışanları olarak yapacağımız haberleri önceden Mahkeme hakimi Cemal Tayyar Sevük’e vermeyi reddediyoruz.
“Hakim Cemal Tayyar Sevük anayasal suç işlemiştir. Anayasanın 28. Maddesinde “Basın hürdür sansür edilemez. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır“ der. Bu nedenle protestomuzu siz meslektaşlarımızla paylaşmak istedik. Çünkü Yeni Türkiye modelinde bundan sonra yayınlanmamış haberler sık sık hakimler tarafından görülmek istenecek ve 1876 yılındaki yaşanan sansür yeniden hortlayacaktır. “
Deniz hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. (EA)