Kandil ve Mahmur mülteci kampından çözüm sürecine destek vermek için Türkiye'ye gelen gruptan 13 kişi hakkında açılan davada mahkeme 11 sanık hakkında yakalama kararı çıkarttı.
Davanın dün Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmasına sanıklardan hiçbiri katılmadı. 18 yaşından küçük olan bir sanığın dosyasıysa davadan ayrıldı. 24 Haziran'daki ilk duruşmaya sadece başka bir suçlama nedeniyle tutuklu bulunan Mehmet Şerif Gençdal katılmıştı.
Sanıklar "örgüt üyeliği", "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "örgüt propagandası" gibi suçlarla yargılanıyor.
PKK lideri Abdullah Öcalan, barışçıl bir çözüm umutlarının yeşerdiği bir dönemde Avrupa ve Kandil'deki PKK'lilerle, 1990'lar boyunca Güneydoğu'dan gitmek zorunda kalanların oluşturduğu Mahmur kampından bir grubun Türkiye'ye dönmesini önermiş; öneri barış savunucularından da destek görmüştü. 24 kişi Ekim 2009'da Habur sınır kapısında Türkiye'ye geldi. Onbinlerce insan tarafından karşılandı. Grubun gelişinin ardından yaşananlar şüphecilerin kaygılarını doğruladı. Öcalan'ın "yol haritası" hazırlığı, temmuzda hükümetin "açılım" açıklaması Kürt sorununun demokratik çözümünü tartışmaya açmıştı. Bir yıl içinde hava tamamen tersine döndü. Demokratik Toplum Partisi (DTP) kapatıldı; Kürt siyasetçiler ve hak savunucuları KCK operasyonlarıyla cezaevine gönderildi.
Barış Grubu'nun Habur'da ve Diyarbakır'da on binlerce insan tarafından karşılanmasının ardından muhalafetin milliyetçi tepkisine karşılık veremeyen hükümet, açılımı zaten somut adımlara dökememişken söylemini de değiştirdi; yeniden "terörle mücadele"ye odaklandı. (EÜ)