İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay'ın "Balyoz Planı" davası kapsamında çıkartılan yakalama emirlerinin uygulanmasının ertelenmesi" yönündeki yazısına dair, "karar vermeye yer olmadığına" hükmetti.
CNN Türk'e göre mahkeme, dava dosyalarının bazı klasörlerinin reddi hakim talepleri konusundaki itirazlar nedeniyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bulunduğu, mahkeme savcısının da bu nedenle henüz görüşünü bildirmediğini belirterek, Altay'ın yazısı konusunda bir karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.
Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un gerçekleştirdiği zirve "normal" bitti. Gül, "Her şey gayet normal" dedi.
Bir gazetecinin "YAŞ toplantısı, bugün yapılan görüşmeler ve terfilere ilişkin çekinceleri olduğu" konusundaki sorusunu Gül, "Hayır, bunlar ayrı şeyler. Yüksek Askeri Şura normal toplantısını yapıyor. Biz de Sayın Başbakan ve Sayın Genelkurmay Başkanı ile biraz önce kendi aramızda son bir değerlendirmemizi yaptık. Her şey gayet normal şekilde" diye yanıtladı" şeklinde yanıtladı.
Dosyalar dijital ortamda
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, dava dosyasının yer aldığı 184 ek klasörün dijital ortama aktarılmasını tamamladı.
Buna göre, 1 No'lu klasörde, Taraf gazetesinde, "Balyoz Darbe Planı" başlıklı haberin yayımlanmasının ardından yaşanan süreç anlatılırken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan fezlekeye yer verildi.
Ek klasörlerde, arama, el koyma kararları, sanıklardan elde edilen deliller, ifadeleri, yakalama kararları gibi Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı ile yapılan yazışmalar ve gönderilen belgeler bulunuyor.
"Sakal", "Çarşaf", "Oraj" ve "Suga" adı verilen planlar, bilirkişi raporlarının da yer aldığı klasörlerde, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ülkemizde bugüne kadar meydana gelen darbeler ve darbe sürçleri ile Balyoz Darbe Planı arasındaki benzerliklere ilişkin 10 sayfalık yazı da yer alıyor. Bu arada, 196 sanıklı davanın ek klasörleri avukatlara dağıtıldı.
Mahkemenin kararı bekleniyor
77'si muvazzaf 102 sanık hakkında çıkarılan yakalama kararının üzerinden 11 gün geçti. Mahkemenin, Yüksek Askeri Şura öncesi itirazları karara bağlaması bekleniyordu, ama olmadı.
İtirazların karara bağlanabilmesi için, 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne reddi hakim talebinde bulunan sanıkların dosyalarının 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşması ve soruşturma savcısının mütalaasını vermesi gerekiyor.
11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden çıkacak karar, Yüksek Askeri Şura'da alınacak kararları doğrudan etkileyecek. Yakalama kararlarına itirazlar reddedilirse, terfi bekleyen sanık komutanlar bu şanslarını kaybedecek ve 102 sanık tutuklanacak. (EÖ)