Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, bianet’in haberinin erişime engellemesiyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine dair karar uydu, erişim engelinin kaldırılmasına hükmetti.
TIKLAYIN - AYM: bianet’in Basın Özgürlüğü İhlal Edildi
Anayasa Mahkemesi, bianet’te 30 Ağustos 2006’da yayınlanan “Sıcak İş İlişkileri Değil Taciz” başlıklı habere getirilen erişime engelleme kararına yapılan itirazı kabul etmişti.
Mahkemenin 30 Ekim tarihli, oybirliğiyle alınan kararında, “Anayasa'nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine” ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına hükmedildi.
“Anayasa Mahkemesi kararı bağlayıcı”
İstanbul 7. Sulh Hakimi Ersin Öztürk, 7 Ocak 2019’da verdiği kararda, Anayasa Mahkemesinin şu ifadelerine yer verdi:
“Anayasa Mahkemesi başvurucu tarafından yayımlanan haberin içeriğine erişimin engellenmesine karar verilmesinin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun düşmediği ve bu nedenle başvurucunun ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği sonucuna varmıştır.
“Bu durumda ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır.
“Derece mahkemelerince yapılması gereken iş, öncelikle ihlale yol açan mahkeme kararının ortadan kaldırılması ve nihayet ihlal sonucuna uygun yeni bir karar verilmesinden ibarettir.”
Mahkeme, AYM kararlarının bağlayıcı nitelikte olduğunu vurgulayarak, erişim engelleme kararının “tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasına” hükmedildi.
Doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilecek olan mahkeme kararının en geç dört saat içerisinde yerine getirilmesi şartı konuldu.
Karar, bianet’in yanı sıra aynı olayı haberleştiren diğer haber sitelerindeki erişim engelinin de kaldırılmasını içeriyor.
Ne olmuştu?
“Sıcak İş İlişkileri Değil Taciz” başlıklı haber, bianet’te 30 Ağustos 2006’da yayınlandı. Haberde bahsi geçen havayolu şirketinin genel müdürü, bianet’in de aralarında olduğu birçok haber sitesi linki için, “kişilik haklarının ihlal edildiğini” ileri sürerek erişimin engellenmesi talebinde bulundu.
İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği 23 Haziran 2015’te, “haberin güncel değerinin kalmadığı” gerekçesiyle haber içeriğine erişimin engellenmesine karar verdi.
Bunun üzerine bianet adına, İPS İletişim Vakfı Başkanı, bianet Proje Danışmanı Nadire Mater ile İPS İletişim Vakfı Genel Sekreteri Ertuğrul Kürkçü, avukatları Meriç Eyüboğlu aracılığıyla Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Başvuruda, “habere erişimin engellenmesi kararı verilmesinin ifade ve basın özgürlüklerini ihlal ettiği” ifade edildi.
Başvuruda ayrıca, haberin, “havayolu şirketinde kadın çalışanlara tacizden ve akabinde yaşanan olaylardan yola çıkılarak yönetici pozisyonlarında kadın çalışan olmasının işyerlerinde kadınlara cinsel tacizin önlenmesindeki önemi ile ilgili olduğu” anlatıldı.
Haberin yayımlanmasında kamu yararı bulunduğu, haberin gerçek ve güncel olduğu belirtildi.
AYM de başvuruyu haklı buldu ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmederek mahkeme kararının sonuçlarının giderilmesi adına yeniden yargılama yapılması kararı verdi. (AS)