* Fotoğraf: Yeni Demokrasi
İstanbul Başakşehir’e bağlı Güvercintepe’deki Filistin Mahallesi’nde geçtiğimiz yıldan beri devam eden yıkıma ve baskılara karşı mahalle sakinleri Başakşehir Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi.
Belediye önünde okunan açıklamada yurttaşlar belediyenin yol projesine evlerini kurban vermeyeceklerini söyleyerek yerinde dönüşüm talebinde bulundu.
Evlerini 7 gün içinde boşaltmaları için baskıyla karşı karşıya olan mahalle halkı açıklamanın ardından “yol yapımının” durdurulması için de dilekçe verdi.
“Evinizi boşaltın” baskısı
Açıklamada zabıtaların toplu halde gelip, “Evinizden çıkın yoksa başınıza yıkarız” diyerek tehdit edildiklerini aktaran mahalleli, yaşananlara ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Bizler Güvercintepe Filistin mahallesi halkı olarak yıllarca her karışına emek verdiğimiz, emeğimizle güzelleştirdiğimiz mahallemizden rant uğruna kovulmak isteniyoruz.
“Başakşehir belediyesi 30 yıldır yaşadığımız evlerimizi yıkmaya, bahçelerimizde bulunan bin bir emekle yetiştirdiğimiz ağaçları vicdansızca kepçe darbeleriyle sökmeye başlamıştır. Aynı zamanda son günlerde mahallemizin çeşitli sokaklarında yaşayan komşularımıza gönderdiği zabıta ekipleriyle, mahalle halkının gözünü korkutmaya çalışıp, taciz ve tehdit etmektedir.
Zabıta tehdidi
“7 metre diye başladığı geçici yolu evlerimizin temellerine dayanacak şekilde 25 metreye kadar derinleştirip evlerimizin temellerini toprak kayması vb. risklere sokarak zarara uğratmıştır. Aynı zamanda gelen resmi ekiplerin ellerinde herhangi bir resmi evrak olmamasına rağmen ‘1 ay süreyle kendinize yeni ikamet adresi bulun, zira evleriniz yıkılacak’ gibi ifadelerle resmen taciz ettirilmiştir.
“Başakşehir Belediyesi İmar-İstimlak Müdürlüğü’ne akıbet sormaya giden bir kısım mahalleliye aynı cümleler belediye çalışanları tarafından bizzat belirtilmiş ve ‘Bayram sonrasına kadar kendinize kalacak yer bakmaya başlayın’ denilmiştir.
“Amaç konut projesinin değerini arttırmak”
“Başakşehir Belediyesi tarafından; kamu yararı ve sağlığa erişim hakkı diye sunulmak istenen yol projesi kamu yararı gözetmiyor. Çünkü Başakşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından, internet sitesinden, yeni konut projesi olarak sunduğu 38-39 sokakların olduğu 39 dönümlük arazinin 17 dönümüne 6 bloktan oluşan ve 503 konutluk bir sosyal konut projesi yapılıyor. Ve üzerinde yaşayan hane sahiplerinin büyük çoğunluğu ile anlaşma sağlanmış.
“Bu projeyi sunarken henüz yapılmayan hastane yolu ve çevresindeki hayata geçmemiş diğer projelerin dahil edilerek sunulması, evlerimizi yıkarak yapılmak istenen yolun aslında, bu konut projesinin değerini artırmak için yapılmak istendiği gayet net anlaşılıyor.
“5 komşumuzun evi yıkıldı”
“Anayasanın 36. Maddesi ve insan hakları evrensel beyannamesi herkesin insan onuruna yaraşır bir biçimde konut ve barınma hakkına sahip olduğunu söylemektedir. Ama Başakşehir Belediyesi ‘siz zaten burada işgalcisiniz sizin evinizi yıkarım’ diyor. Biz 30 yıldır bu evlerde yaşıyor elektriğini, vergisini ödüyoruz. İmar barışına başvurmuş onlarca aile var. Kimse bize kendi topraklarımızda işgalci muamelesi yapamaz biz bunu kabul etmiyoruz.
“Geçen yıl yine aynı zamanlarda beş komşumuzun evi yıkıldı ve belediye zorla 30 bin lira gibi bir rakamla komşularımızı evlerinden çıkmaya mecbur bıraktı. Biz dilenci değiliz biz para istemiyor, emeğimize sahip çıkıyoruz. Bizim emek verdiğimiz evlerimizde ya yerinde dönüşüm yapılsın ya da tapularımız verilsin biz fazla bir şey istemiyoruz hakkımız olanı istiyoruz geleceğimizi 30 bin liraya da 70 bin liraya da terk etmeyeceğiz.”
Ne olmuştu?
Mahallenin Necip Fazıl Kısakürek ve Kayabaşı Sokağa kadar olan kısmında düzenlemesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaptığı 1/1000’lik Altınşehir - Güvercintepe Uygulama İmar Planı “yol” alanında kalıyordu.
İBB bölgede kamulaştırma yapmak için mahkemeye başvurdu. Ancak bu dava henüz sonuçlanmadan, Nisan 2020’de Başakşehir Belediyesi de aynı güzergahta, 1115. Sokak’tan başlayan ve Çam-Sakura Şehir Hastanesi’ne kadar uzanan “geçici bağlantı yolu” adıyla, imar planı ve buna istinaden alınmış bir encümen kararı olmadan yıkım faaliyetine başladı.
Belediye, hukuksuz bir şekilde mahallenin yıllardır yaşadıkları evleri yıkmaya, bahçelerindeki ağaçları sökmeye başladı. Ayrıca mahallenin farklı sokaklarında yaşayan hane sahiplerine de zabıta ekipleri göndererek mahalle halkında endişe yaratmaya başladı.
Belediye geçtiğimiz yıl, “geçmişe dönük ecrimisil cezaları çıkarırız karşınıza daha zararlı çıkarsınız” gibi gözdağları vererek, enkaz parası olarak 30 bin TL’ye razı edip mahallede 5 haneyi yıktı.
Mahalleli Nisan 2021’de projeyi konuşmak üzere İBB’ye gitti. İBB "kaçak yolun durdurulması ve evi yıkım alanında kalacak kişilerin 755 ve 2981 sayılı kanunlardan faydalandırılarak konut edindirilmesi" (borçlandırılarak konut satışı yapılmas) için çalışacağını söyledi.
Şu an belediyenin "kaçak yol" alanında yıkım tehlikesi bulunan 50'ye yakın gecekondu mevcut ve Başakşehir Belediyesi yıkım çalışmalarına başlamış durumda.
(TP)