Türkiye'de kentsel dönüşüm altındaki 50 mahalle, yıllar önce aldıkları ve tapuya dönüşmesi öngörülen tapu tahsis belgelerinin Afet Yasası olarak bilinen 6306 sayılı kanunla ortadan kaldırılmak istenmesine karşı kanun teklifini iletmek üzere Ankara'ya gidiyor.
2012 yılında yürürlüğe giren afet yasası, 1984'te çıkan 2981 sayılı "İmar ve Gecekondu Affı" Kanunu'nu 15 Mayıs 2015'te yürürlükten kaldıracak.
İstanbul ve İzmir'den 50 mahalle, 2981 sayılı kanunla yıllar önce kazandıkları haklarını kaybetmemek için Afet Yasası'nda değişiklik öngören kanun teklifi hazırladı.
Kırdan kente göç devlet teşvikiyle oldu
Kanun teklifinin gerekçesinde Türkiye'de 1950 sonrasında başlayan kırdan kente göçün, hükümet politikalarıyla da teşvik edildiği ancak başta İstanbul ,Ankara ve İzmir olmak üzere büyük şehirlere gelen yeni nüfusun yerleşim ve barınma sorunlarının çözümüne yönelik Anayasa’da var olan hükümlere rağmen politika üretilmediği hatırlatıldı.
Bu politikasızlığın vatandaşın kendi imkanlarıyla konut sorununu çözmesini teşvik eden bir yaklaşımın doğmasına neden olduğu belirtilen gerekçede, 1966 yılında yürürlüğe giren 775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun çözüm üretemediği belirtildi.
Tapu tahsis belgelerini aldılar
Gerekçede, 1980’ler sonrasında ise 2981 sayılı ‘İmar Affı Kanunu’nu yürürlüğe girerek vatandaşlara, yapıların ruhsatsız olmaktan çıkarılması için sonradan tapuya dönüştürülmek üzere 2 bin lira karşılığında “Tapu Tahsis Belgesi” verildiği hatırlatıldı.
Ancak geçen sürede merkez ve yerel yönetimin bu konuda üzerine düşeni yapmadığı üstüne bu hakkı sağlayan 2911 sayılı kanunu yürürlükten kaldırmasının yasal ve hakkaniyetli olmadığı ifade edildi.
Kanun teklifi üç seçenek sunuyor
Bu nedenle afet yasasında 2911 sayılı kanundaki hakları ortadan kaldıran maddelerin değişmesi için kanun teklifi hazırlandı:
* 6306 sayılı kanunun 2981 sayılı Kanun’un kaldırılmasını öngören 23 üncü madde hükmünün yukarıda açıkladığımız nedenlerle kaldırılması,
* 1.maddede belirtmiş olduğumuz 23. maddenin kaldırılması teklifimizin kabul edilmemesi halinde; aynı kanunun 24. maddesinin (A) bendinde belirtilmiş olan “2981 Sayılı Kanun’un kaldırılmasının 3 yıl sonra yürürlüğe girmesi” hükmünün, 2015 yılı esas alınmak üzere “2981 Sayılı Kanun’un kaldırılmasının 5 yıl sonra yürürlüğe girmesi “ şeklinde değiştirilerek yeniden düzenlenmesi,
* Yukarıda 1. ve 2. maddelerde belirtmiş olduğumuz değişiklik tekliflerinden herhangi birinin uygun görülmemesi halinde ise; 23. maddeye “2981 Sayılı Kanun’dan doğan hakların kazanılmış hak olarak tanındığını” ifade edecek; idari ve yargısal merciler önünde tereddüte yer bırakmayacak açıklıkta bir hükmün ilave edilmesi.
8 Mart Pazar günü 12.00'de Cevahir AVM önünde Mahalleler Birliği heyeti Ankara'ya teklifi götürmek üzere toplanacak. (NV)