*Bu haber, Atölye BİA İletişim Platformu atolyebia.org'da yayınlandı.
Atölye BİA'nın Nisan-Mayıs aylarında akademisyen Sevilay Çelenk kolaylaştırıcılığında düzenlediği tematik atölyelerden üçüncüsü olan Magazin Haberciliği, 21 Nisan’da (dün) 20 kişinin katılımıyla online olarak gerçekleştirildi. Atölyenin konuğu gazeteci Tuğrul Eryılmaz idi.
Atölye BİA'nın Nisan/Mayıs ayları boyunca akademisyen Sevilay Çelenk kolaylaştırıcılığında gerçekleştirdiği atölyelerden ilki Kültür-Sanat Haberciliği, ikincisi Spor Haberciliği üzerineydi. Tematik atölye dizisinde yer alan ve 12 Mayıs'ta gerçekleştirilecek son tema ise "Yaşam/Toplum Haberciliği" olacak. |
21 Nisan Perşembe akşamı 19.00 - 21.00 saatleri arasında gerçekleşen atölyede magazin haberciliğinin ne olduğu, neleri kapsadığı, dünyada ve Türkiye’de nasıl yapıldığı ve nasıl yapılması gerektiği, magazin haberciliğinin neden gerekli olduğu, etik kurallarının neler olduğu, sınırlarının belli olup olmadığı ve nasıl bir dinamiğe sahip olduğu üzerine konuşuldu, Eryılmaz, deneyimlerini aktardı.
Atölye, Sevilay Çelenk’in kolaylaştırıcılığında, Eryılmaz'ın T24'teki "Düzeyli Magazin" köşesini anlatmasıyla başladı.
"'İnsan'sız magazin olmaz"
Eryılmaz, şunları aktardı:
"Magazini hep dergi olarak düşündüm. Dergidir magazinin karşılığı İngilizce'de. Ve o magazinin içinde her şey vardır. Toplum, siyaset, sanat, spor da.. Ve hakikaten ünlülerden haberlerde vardır. Böyle düşününce magazinin şansı, birçok şeyi kapsamasıdır. Buna kuşku yok.
"Bir kültür-sanat haberi verirseniz bana, ben o haberi 'magazin haberi' haline de getirebilirim. Alan ne olursa olsun “bilgi” şart. Magazinde dil çok önemli. Kullandığımız dil, enformasyonun yanında bir diğer önemli şey. Ve tabii eğlence. Eğlenceyi beğenmiyorsanız mizah katacaksınız.
"İnsansız magazin olmaz. Magazinin içinde insan vardır. Bu Kemal Kılıçdaroğlu da olabilir, Türkan Şoray da. Magazin yazıyorsanız içinde kurumlarda olabilir ama temel öge insandır. Başka türlü magazin yapamazsınız. Magazin gazetecisi olmak istiyorsanız her alanda da yazabilirsiniz aslında. Kıvrak bir zeka gerekiyor, gezmeyi ve eğlenmeyi de mutlaka sevmelisiniz. Kendiniz eğlendiğiniz kadar karşı tarafı da eğlendirmelisiniz. Yoksa haberiniz okunmaz."
Sevilay Çelenk de Eryılmaz'ın aktarımlarına ek olarak, magazin haberciliği kavramının tarihsel gelişimine değindi.
Gezmek, insanlarla konuşmak..
Eryılmaz şöyle devam etti:
"Haberciliğe insanla başlayın. Gazeteci olarak yazdığınız şeyi okutmanız da gerekiyor. Ne kadar kısa yazarsanız o kadar marifetlisinizdir. Derdinizi ne kadar kısa anlatırsanız.. Mesleğin tekniklerini bilmek gerekiyor. Alan ne olursa olsun, bu fark etmez.
"Fotoğrafsız magazin olmaz. Gazetecilik hatasız yapılmaz. Korkunç olan o hatayı tekrarlamaktır.
"Magazin haberciliği her şeyi yapabilir. Siz 'şok-şok, 'skandal' tarzı verilen haberlere aldanmayın. Magazini başka bir şekilde ele almak mümkün. Gezmek ve insanlarla konuşmak magazin haberciliğinin temelidir."
Magazin ve dedikodu ayrımı
Eryılmaz'a magazin ve dedikodu kavramları soruldu. Eryılmaz, "Dedikodu yanlış olandır, ama magazin 'gerçekliği' olandır, olmak zorundadır. İçinde hayal gücü vardır ancak o hayal gücünün içinde 'gerçek bilgi' de olmalı."
Eryılmaz, meslek hayatındaki deneyimlerini anlattı, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Atölye soru-cevapların ardından sona erdi.
Tuğrul Eryılmaz hakkında
Gazeteci. IPS İletişim Vakfı kurucusu ve yönetim kurulu üyesi. Haftalık, Nokta, Yeni Gündem ve Sokak ve Milliyet Sanat dergileri ve Radikal 2'de yayın yönetmeni olarak çalıştı. Tempo, Yeni Asır ve Cumhuriyet de çalıştığı yayınlar arasındaydı. Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has ünivesiteleri iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi. Lisans ve yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladıktan sonra ilk gazetecilik derslerini Ankara Basın Yayın'da verdi. Bir süre İngiltere'de bulundu. Gazeteciliğe TRT Haber Merkezi'nde başladı. 1980 askeri darbesi sonrası istifa etti ve İstanbul'a taşındı. Çeşitli televizyon kanallarında sinema programlarında yer aldı. Sinema ve dizilerde danışmanlık yapıyor. T24'te "Düzeyli Magazin" köşesinde yazılar yazıyor. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. İzmirli.
Sevilay Çelenk hakkında
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde öğretim üyesi iken barış imzacısı olması nedeniyle 6 Ocak 2017 tarihinde 679 sayılı KHK ile görevinden ihraç edildi. Lisans eğitimini aynı üniversitenin Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde 1990 yılında tamamladı. 1994 yılında kurulmuş olan ancak 2001 yılında kendini feshederek Eğitim Sen'e katılan Öğretim Elemanları Sendikası'nda (ÖES) iki dönem yönetim kurulu üyeliği yaptı. Türkiye'nin sivil toplum alanında tarihsel ağırlığa sahip kurumlarından biri olan Mülkiyeliler Birliği'nin 2012-2014 yılları arasında genel başkanı oldu. Birliğin uzun tarihindeki ikinci kadın başkandır. Eğitim çalışmaları kapsamında Japonya ve Almanya'da bulundu. Estonya Tallinn Üniversitesi'nde iki yıl süreyle dersler verdi. Televizyon-Temsil-Kültür, Başka Bir İletişim Mümkün, İletişim Çalışmalarında Kırılmalar ve Uzlaşmalar başlıklı telif ve derleme kitapların sahibidir. Türkiye'de Medya Politikaları adlı kitabın yazarlarındandır. Çok sayıda akademik dergi yanında, bilim, sanat ve siyaset dergilerinde makaleleri yayımlandı. Birçok gazetede ve başta bianet olmak üzere internet haberciliği yapan mecralarda yazılar yazdı.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. * Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. * 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. * 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. * 2022 yılının ilk atölyesi 2-6 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen Uygulamalı Podcast Atölyesi oldu. Nisan-Mayıs ayı boyunca gerçekleştirilecek olan atölyeler sırasıyla şöyle: 7 Nisan Kültür-Sanat Haberciliği Atölyesi, 14 Nisan Spor Haberciliği Atölyesi, 21 Nisan Magazin Haberciliği Atölyesi, 12 Mayıs Yaşam/Toplum Haberciliği Atölyesi, 10-13 Mayıs Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 16-21 Mayıs Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO)