Mağaza Çalışanları Platformu, Remzi Kitabevi’nin Nişantaşı’nda bulunan Rumeli şubesinde çalışan üyelerinin işten çıkarılmasına karşı Kitabevi önünde basın açıklaması yaptı.
Mağaza Çalışanları Platformu ve işten çıkarılan Behram B. ortak açıklamalarında işten atılan tüm mağaza çalışanlarının işe iadesini talep etti.
“Sevdiklerimize ayırabileceğimiz zaman kalmadı”
İşten çıkarılan Behram B. dokuz aydır Remzi Kitabevi’nde, 16 aydır ise bu sektörde çalışıyor.
Platform’un açıklamasını okuyan Behram B. mağaza çalışanlarının durumlarını şöyle anlattı:
“Artık her mağaza için standart çalışma durumu haline gelmiş olan asgari düzeyle sınırlı bir ücret; mesai, yol, resmi tatil ve tam yemek kartı gibi ücretlerin ödenmemesi; her türlü sosyal hak gaspları, iş saatlerinin aşırı yoğunlaşması gibi kuralsızlığın yanında, fiziksel ve ruhsal çöküntülerin üzerimize bir karabasan gibi çöktüğü mobbing uygulamaları bu sektörün genel bir yönetim ve idare şekli oldu.”
“Zamanımızın büyük bir bölümü işte geçerken; kalan sınırlı bir zaman dilimi de işe gidiş-geliş için ayırdığımız yol süreleri ile kaybolmaya başladı. Kendimize ve sevdiklerimize ayırabileceğimiz kısıtlı bir sosyal etkileşim zamanı bile kalmadı.”
“Platform’un görüşme talebi dikkate alınmadı”
Behram B., sorunlara karşı mağaza çalışanlarının Platform ile örgütlendiğini söyledi. İşten çıkarılmasına varan süreci ise şöyle anlattı:
“Mağazada işi bırakmamız için, işçi güvenliği talep eden üç kişiye yüksek düzeyde mobbing uygulayarak aslı olmayan iddialarla tutanaklar düzenlediler, yetmedi; İrademizi hiçe sayarak bizleri değersizleştirmeye çalıştılar.
“Buna karşı beklemedikleri bir direnç sergileyince, onlara karşı oluşturduğumuz işçi birliğini bozmaya çalıştılar. Yaşadığımız herhangi bir sorun karşısında konuşmamızı ve yorum yapmamızı dahi yasaklamaya gittiler.”
Behram B., koordinatörün kendisinden istifa etmesini talep ettiğini söyledi:
“İşten attık demelerine rağmen 14 gün iş akdimi fesih edemediler ve ben her gün işe gidip geldim; tabi bu çekişme içinde onlar boş durmadılar. Bu süre içinde işten atmanın koşulları için çalıştılar. Bugün burada yarattığımız bu birliğin yaratacağı direnci görüyorlardı. Ama şimdi işten atma saldırısını ‘işçileri kışkırtmak, çalışma uyumunu bozmak’ gerekçesiyle alakasız bir iş kanunu maddesine dayandırarak yaptılar. Bunun karşısında işe iadem için Remzi Kitabevi ile görüşmek isteyen platformumuzun tüm girişimleri Koordinatör tarafından dikkate alınmadı ve işçi iradesini simgeleyen platformumuzu muhatap almadılar.” (RK/BK)