İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün (Perşembe) son kez görülen dava, 4422 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri İle Mücadele Yasası yürürlükten kaldığı için yeni Ceza Kanunu'nun 285. maddesinden sürecek.
İki gazeteye 4422 Sayılı Yasa ve Terörle Mücadele Yasası uyarınca açılan 20'ye yakın dava bulunduğunu bianet'e aktaran Avukat Şehnaz Yüzer, 4422 Sayılı Yasadan gazeteci Mehmet Türker Karapınar'a İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın da Bağcılar Asliye Ceza Mahkemesi'nde süreceğini ifade etti.
Mafya yasası kalktı, haberci TCK'dan yargılanacak
Ağır Ceza'daki duruşmaya dört gazeteci katılmazken onları Avukatları Metin Aslan ve Yücel Döşemeci temsil etti.
Duruşmada "Kanunsuz suç olmaz" şeklinde görüş bildiren avukatlar, 4422 Sayılı Kanunun yürürlükten kalmasıyla habercilerin, daha önce işlenen bir fiil nedeniyle yeni Ceza Yasası'ndan yargılanamayacaklarını, 4422 Sayılı yasasının 10. maddesiyle yeni TCK'nın 285. maddesinin farklı nitelikte olduğunu savundular.
Ancak Mahkeme Başkanı Zafer Başkurt, 25 Kasım'da sunduğu esas hakkındaki mütalaasında habercilerin Asliye Ceza Mahkemesi'nde ve "Gizliliğin ihlali" başlıklı TCK'nın 285. maddesinden yargılanmalarını isteyen Savcı Zekeriya Öz'ün görüşleri doğrultusunda karar verdi.
Yeni TCK'da ceza daha ağır
"Hürriyet" muhabirleri Atilla ve Aydın, Sedat Peker ve grubuna yönelik operasyonları haberleştirdikleri, "Milliyet" muhabirleri Şardan ve Tahincioğlu ise, Alaattin Çakıcı'nın yurt dışına kaçışıyla başlatılan operasyonu ve "Yargıtay-MİT-Çakıcı Skandalı"nı haberleştirdikleri için yargılanıyorlar.
1 Haziran'da yürürlükten kalkan 4422 Sayılı Yasanın 10. maddesinden 3'er yıl hapis istenen haberciler, şimdi "Gizliliğin ihlali" başlıklı TCK'nın 285. maddesi uyarınca Asliye Ceza Mahkemesi'nde, 4,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaklar.
Ayrıca, Sedat Peker'in telefon konuşma kayıtlarını yayımladığı için 4422 Sayılı Yasadan yargılanan ve beraat eden "Milliyet" gazetesi muhabir Tolga Şardan, Başsavcılık kararı temyiz ettiği için kurtulamamıştı.
Yasa ne diyor?
"(1) Soruşturmanın gizliliğini alenen ihlâl eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, soruşturma aşamasında alınan ve kanun hükmü gereğince gizli tutulması gereken kararların ve bunların gereği olarak yapılan işlemlerin gizliliğinin ihlâli açısından aleniyetin gerçekleşmesi aranmaz. (3) Bu suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, ceza yarı oranında artırılır." (EÖ/KÖ)