Bergama köylüleri adına avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Cem Nemutlu'nun imzalarının bulunduğu suç duyurusu dilekçesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmek üzere bugün İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na verildi.
Avukatlar, Vali'nin Anayasa'yı ihlal ettiğini, görevini kötüye kullandığını ve çevreye karşı suç işlediğini söylüyor.
Nemutlu: Kararın 30 gün içinde uygulanması gerekiyordu, Danıştay da yürütmeyi durdurmadı
bianet'in görüştüğü Nemutlu, 4. İdare Mahkemesi'nin 21 Nisan tarihli kararının 30 gün içinde ilin en yüksek mülki amiri, yani Vali Köksal tarafından uygulanması ve madenin kapatılması gerektiğini, ancak bunun hâlâ yapılmadığını söyledi.
Madenci şirketin 4. İdare Mahkemesi'nin kararının yürütmesini durdurma istemiyle Danıştay'a başvurduğunu, ancak Danıştay'ın da böyle bir karar vermediğini açıklayan Nemutlu, Vali'nin mahkeme kararlarını uyulamayarak suç işlemiş olduğunu belirtti.
Özay: Vali Anayasal suç işledi"
Avukatlar, suç duyurusunda şöyle dedi:
"Ayrıştırma işlemi yapıldığından, Bergama Ovacık Altın Madeni aynı zamanda bir kimya tesisidir. Bu mahkeme kararından sonra 30 gün içinde madenin kapatılmaması yasada yazılı suçun oluşmasına yol açmıştır."
Anayasa'nın 138. maddesi "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez" diyor.
bianet'in görüştüğü Avukat Özay, dilekçede Vali'nin şu suçları işlediğini iddia ettiklerini söyledi.
Anayasa'yı ihlal etmek: Avukatlar Vali'nin Anayasa'nın 138. maddesine uymayarak yeni Ceza Kanunu'nun (TCK) 309. maddesindeki Anayasa'yı İhlal suçunu işlediğini söylüyor.
Görevi kötüye kullanmak: TCK'nin 257. maddesine göre, "görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."
Çevreye karşı suç: TCK'nin 184. maddesine göre, "yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."
Nemutlu: İçişleri izin vermezse AİHM'ye gidebiliriz
Avukat Nemutlu, Vali'yle ilgili yargı sürecinin başlayabilmesi için İçişleri Bakanlığı'nın izin vermesi gerektiğini, izin verilmesi halinde savcılığın dava açabileceğini söyledi ve ekledi.
"İzin vermezse, buna da itiraz olanağı var. Ama bu süreç tıkanırsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidebiliriz. Zaten Bergamalı köylüler, daha önce de yargı kararının uygulanmaması nedeniyle AİHM'de dava kazanmışlardı." (TK/EÖ)