Fotoğraf: İbrahim Yozoğlu – Bartın / AA
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi’ndeki iş cinayetiyle ilgili, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üçüncü gözlem raporunu yayınladı.
41 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetiyle ilgili görevlendirilen bilirkişi heyeti de, 31 Ekim 2022’de ön raporunu açıklamıştı. ÇHD, bilirkişilerin tespit ettiği tehlikeli durumların geçmiş yıllarda yapılan Sayıştay denetim raporlarına da yansıdığını belirtti:
“Patlamanın etki alanı ve şiddeti gerçek ve aslî sorunun riskli çalışma altyapısında olduğunu gösteriyor. Ocak içerisindeki tehlikeli çalışma ortamı öngörülmüş olmasına karşın; TTK ve Amasra TİM Yönetimi tarafından mevcut tehlikelere tamamen kayıtsız kalınarak önlem alınmadı. İşçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan, madencilerin hayatlarını önemsemeyen, altyapı yatırımı olmaksızın sadece üretim odaklı bir çalışma yöntemi benimsendi.”
- Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetti, 11 işçi yaralandı.
“İşçi sayısı yıllar içinde azaltıldı”
ÇHD, TTK Genel Müdürü ve TTK Müesseselerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısının sorumluluğuna ek olarak, mevzuat gereği yapılması gereken fakat yapılmayan veya eksik yapılan hususlar açısından TTK yönetim kademesindeki diğer yöneticilerin sorumluluklarının da tespit edilmesi gerektiğini söyledi:
“İşçi sayısının yıllar içinde sistematik olarak azaltılması yönetimsel ve politik bir tercih olarak karşımıza çıkmakta olup bu durumun yaratacağı olası tehlikeler tespit edilmiş olmasına karşın kayıtsız kalındığı açıktır.”
Diğer sorumluları sıraladılar
Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklanmaları istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen 24 şüpheliden şu isimler, 31 Ekim’de tutuklandı: Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İşletme Üretim Başmühendisi Mehmet Tural, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Müdürü Volkan Soylu, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, 1. Kartiye Üretim Mühendisi İbrahim Hakan Mengeç ve 2. Kartiye Üretim Mühendisi Levent Aydın.
ÇHD, diğer sorumluların da soruşturmaya dahil edilmesi gerektiğini ifade etti:
“Katliamın meydana gelmesinde sorumluluğu bulunanlar yalnızca tutuklanan kişilerle sınırlı olmayıp 41 maden işçisinin ölümüne neden olan patlamanın meydana gelmesinde sorumluluğu ve kusuru tarafımızca tespit/tarif edilen şu kişiler hakkında da derhal soruşturma başlatılmalı: Müessesenin Yönetim Komitesi’nde yer alan üyeler; TTK Genel Müdürü, müesseselere bakan üretimden sorumlu TTK Genel Müdür Yardımcısı ve TTK Genel Müdürlüğü’nde ilgili görevlerde bulunan diğer görevliler; MAPEG Genel Müdürü ile Müdür Yardımcıları ve MAPEG Ruhsat Denetleme Dairesi Başkanlığı görevlileri; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı görevlileri ile bu Bakanlıklarda ilgili görevlerde bulunan görevliler başta olmak üzere diğer tüm sorumlular.”
Suçlama: Taksirle ölüme sebebiyet vermek
Tutuklanan şüphelilere, “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçlaması yöneltildi.
Şüphelilerden idari müdür S.S.B, elektrik mühendisi H.O, emniyet şefi F.G, ikinci kartiye şefi Ş.K, hazırlık şefi S.Y, elektromekanik şube müdürü M.G, elektrik servis şefi O.Ö, makine mühendisi Ş.O. ve makine mühendisi M.A. ise savcılık sorgusundan sonra serbest bırakıldı.
Adli kontrol talebiyle hakimliğe çıkarılan şüphelilerden elektromekanik baş mühendisi S.Ö, jeoloji mühendisi H.O.K, maden mühendisi R.O, salıverildi. Maden mühendisi H.G. ve sondaj şefi T.U, emniyet vardiya nezaretçisi M.O ve maden teknikeri M.Ö. de adli kontrol şartıyla serbest kaldı. (AS)