Genel Maden İşçileri Sendikası'na (GMİS) üye işçiler, Zonguldak'taki kömür madenlerinde bir saatlik iş bırakma eylemi yaptı.
17 Mayıs'ta meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 maden emekçisini anan işçiler, iş güvenliği önlemlerinin alınmasını istedi.
İşçiler Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) Karadon, Üzülmez, Amasra, Armutçuk ve Kozlu maden ocaklarında sabah 07:00 vardiyasına bir saat geç başladı. Karadon Müessesesi Gelik İşletme Müdürlüğü önünde toplanan işçilere Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Mustafa Kumlu ve GMİS Başkanı Ramis Muslu da katıldı.
Kumlu: Kader değil
Kumlu 30 madencinin ölümüyle ilgili "Facianın teknik raporu henüz açıklanmadı ama olay yerini gören ve inceleyen herkes iş sağlığı ve güvenliği gereklerinin tam olarak yerine getirilmediği, denetimlerin yeterli olmadığı tespitini yapıyorlar" dedikten sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ölümlerin madenciliğin kaderinde olduğuna dair sözlerine göndermeyle şunları söyledi:
"Yer üstünde çalışmak için bile eğitimin gerektiği göz önüne alınırsa insanların hiçbir eğitimden geçirilmeden yerin altına indirilmeleri hangi yaklaşımın ürünüdür anlamak mümkün değil. İşte bu nedenle madenci ölümleri kader değildir. Türkiye'nin madenci ölümlerini tarihe gömmek için işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında her türlü önlemi alması gerekiyor."
Kumlu, yetkililerden işsizliğin, yoksulluğun önlenmesini, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını, taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini istediklerini söyledi.
Muslu da "Bir işçimizi daha kaybetmek istemiyoruz. Taşeron firmalar, hak edişleri verilerek ocaktan çekilmelidir'' dedi.
"Elimizde sihirli değnek yok"
Kumlu daha sonra NTV'nin canlı yayınında, genel eylem olarak planlanan ancak konfederasyonların ayrı ayrı organizasyonlar yaptığı 26 Mayıs eylemiyle ilgili eleştirileri yanıtladı. TÜRK-İŞ yönetiminin elinde sihirli değnek olmadığını, sendika başkanlarıyla görüştüklerini söyleyen Kumlu, "Eylem buralarda yapılır" diye konuştu. TÜRK-İŞ binalarındaki işgallerde az sayıda kişinin olduğunu söyleyen Kumlu, bazılarının işçi olmadığını da dile getirdi.
Altı ayda 66 emekçi kömür madenlerinde öldü
Aralıkta Bursa'da 19, şubat ve martta Balıkesir'de 16, mayısta Kütahya'da 1, Zonguldak'ta 30 maden emekçisi hayatını kaybetti. Son 2,5 yılda 180'den fazla emekçi kömür madenlerinde hayatını kaybetti. Maden Mühendisleri Odası'nın istatistiklerine göre 2008'de 43, 2009'da 92 kişi madenlerdeki iş kazalarında hayatını kaybetti.
Bu sayıya bu yılki kazalar da eklenince, toplam 182 kişi ediyor.
Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni hâlâ imzalamış değil. Sözleşme maden işletmesi sahiplerine ve hükümetlere önemli sorumluluklar getiriyor. (TK)